У Варшаві на відкритті кінофестивалю “Ukraїna!” підтримали Сенцова. ВІДЕО

 

Увечері в четвер, 25 жовтня, у варшавському кінотеатрі “Iluzjon” фільмом “Брама” відкрився третій кінофестиваль “Ukraїna!”, де згадали і про ув’язненого у Росії Олега Сенцова.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Захід зібрав повний зал глядачів, які мали змогу, зокрема, і познайомитися з виконавицями головних ролей у цьому фільмі — Ірмою Вітовською-Ванцою і Віталіною Біблів.

“Я задоволена цьогорічним фестивалем. Ми покажемо 17 фільмів — художні, документальні, короткометражні стрічки, а також різноманітні супутні заходи: кулінарні тренінги, експозицію “Сусіди”, заняття для дітей, а завершимо фестиваль концертом гурту Cold Comfort”, — розповіла директор “Ukraїna!” Беата Бероньська-Лях.

Щороку фестиваль стає більшим. Зокрема, цьогоріч він триватиме чотири дні, а фільми демонструватимуть у двох кінотеатрах — “Iluzjon” та “Kinoteka”.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця зазначив, що серед фільмів, які варто подивитися, — “Донбас” та “Кіборги”.

“Їх просто треба подивитися, зрозуміти і пам’ятати, що творимо ці фільми у час, коли наші громадяни, наші солдати борються з російською агресією”, — сказав Дещиця.

Організатори кінофестивалю також звернули увагу, що в російській в’язниці перебуває, зокрема, й український кінорежисер Олег Сенцов.

За словами Дещиці, з одного боку дуже добре, що Олега на цьому тижні відзначили нагородами Європарламент і МЗС Польщі, але з іншого — дуже сумно, що вже три роки поспіль ведеться боротьба за його звільнення і звільнення всіх українських політв’язнів у Росії. 

“І це наводить на думку, що ми більше можемо зробити, аби примусити Росію звільнити Сенцова та понад 70 українських політв’язнів, які там перебувають. Ще більше санкцій і ще більший тиск на Росію — і тоді вони не тільки зауважать, але й відчують, що світ стоїть на боці добра”, — наголосив посол України в РП.

На знак підтримки всі присутні у залі підняли картки з написом польською мовою “Звільнити Олега Сенцова”.

Акторка Ірма Вітовська-Ванца перед показом “Брами” розповіла про фільм і про його наративи.

“Цей фільм трохи більше ніж історія Чорнобиля і людей, які там мешкають. Цей фільм глибший у тому, що він дуже добре показує конфлікт поколінь, що склався в Україні”, — наголосила Вітовська-Ванца.

Читайте також:
Під Києвом почали знімати повнометражний фільм за “Чорним вороном” Шкляра

Українські фільми про війну провалюються в прокаті. Чому це не “зрада”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна