“Смерть поштою”. Від Сороса до Клінтонів, від Обами до CNN: що відомо про сім пакетів із вибухівкою у США

 

24 жовтня в США стало відомо одразу про сім випадків отримання поштою пакетів з вибуховими пристроями політикам і телевізійникам. Серед одержувачів – екс-президент США Барак Обама, колишня перша леді, екс-кандидат в президенти Гілларі Клінтон, фінансист Джордж Сорос, компанія WarnerMedia (Time Warner), до якої входить редакція телеканалу CNN.

Ще два підозрілих пакети вдалося перехопити на пункті перевірки пошти, адресованої до Палати представників Конгресу США. Обидві вони призначалися члену Палати представників Максін Вотерс, яка представляє Демократичну партію.

Також підозрілий пакет був доставлений в офіс конгресмена-демократа від Флориди Деббі Вассерман Шульц. При огляді в ньому виявили вибуховий пристрій, офіс був евакуйований.
Згодом стало відомо, що спочатку цей пакет адресували екс-генпрокурору США Еріку Холдеру. Однак адреса виявився неправильною, і посилку відправили до Шульц.

У більшості випадків вибухові пристрої  – примітивні, але функціональні – вдалося виявити і знешкодити до того, як вони були передані безпосередньо в руки одержувачам.

ФБР не виключає, що поки знайдені не всі пристрої.

Про основні випадки нейтралізації вибухівки повідомила Секретна служба США, що відповідає за охорону перших осіб країни, а також колишніх американських президентів та їхніх сімей.

“Послання” 44-му президенту США Обамі і було відправлено на адресу його резиденції у Вашингтоні.

Як уточнює Секретна служба США, пакети з вибуховими пристроями для Обами і родини Клінтонів були виявлені в ході “рутинної процедури скринінгу пошти”. Фахівці запідозрили, що їхній вміст вибухонебезпечний – і поводилися з посилками відповідним чином.

На спільному брифінгу мер Нью-Йорка Білл де Блазіо і представник поліції Нью-Йорка Джеймс О’Ніл повідомили, що, крім вибухового пристрою, надіслана до редакції CNN упаковка також містила конверт цз білим порошком.

Агентство Associated Press із посиланням на джерела в уряді повідомило, що американські слідчі вважають пов’язаними між собою всі інциденти, а відправлені пристрої (саморобні бомби) – подібними один до одного.

Деякі із пристроїв були начинені порошком та уламками скла. За даними анонімного джерела Associated Press, пристрої були виготовлені з ПВХ-труби довжиною близько шести дюймів (12 см) і покриті чорною стрічкою. Порошок і уламки скла були всередині цієї труби.
CNN із посиланням на власні джерела повідомляє, що поршкоподібна речовина найбільш імовірно була вибуховою, і називає порошок “піротехнічним”.

Також відомо, що на кожному пристрої була невелика батарея, схожа на годинникову.

Зворотньою адресою на більшості відправлень було вказано адресу конгресмена-демократа Деббі Вассерман Шульц.

Секретна служба США відкрила “повномасштабне кримінальне розслідування” за участю федеральних і місцевих правоохоронних органів, щоб знайти відправника пакетів.

Федеральне бюро розслідувань США не виключає, що наразі виявлені не всі розіслані саморобні вибухові пристрої.
ФБР також попросила американських громадян про допомогу у встановленні особи винного в розсилці поштою цих пристроїв.

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс назвала інциденти “спробами насильницьких атак” і засудила їх.
Сандерс повідомила, що президент США Дональд Трамп був негайно проінформований про всі інциденти з посилками і отримував всю найсвіжішу інформацію про події.

Сам Трамп виступив зі спеціальною заявою, у якій засудив погрози політикам і закликав американський народ до об’єднання.

“У ці часи ми повинні об’єднатися, ми повинні зібратися разом і відправити одне дуже чітке, сильне, очевидне послання – діям або погрозам політичного насильства або насильства іншого роду немає місця в США”, – заявив американський президент.

Він підкреслив, що безпека американського народу має найвищий пріоритет, і пообіцяв, що всі причетні до цих “огидних” інцидентів будуть притягнуті до відповідальності.

У своєму “Твіттері” Трамп написав, що “цілком згоден” з позицією віце-президента Майка Пенса.
“Ми засуджуємо спроби нападів на екс-президента Обаму, Клінтонів, CNN та інших. Ці боягузливі дії є підлими та їм не місце в нашій країні. Вдячний за негайну відповідь Секретній службі, ФБР та місцевим правоохоронним органам. Всі відповідальні [за розсилку бомб] будуть засуджені”, – написав раніше віце-президент Майк Пенс, чию заяву також розмістив Трамп.

“Акти терору” відбулися на шляху до проміжних виборів у США, на яких, як вважається, демократи мають значні шанси взяти під контроль обидві палати Конгресу.

Читайте також:
Подружжю Клінтонів надіслали бомбу, — NYT

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна