Комбриг 57 омбр Головашенко важко травмував солдата і намагався приховати злочин

оновлено

солдат Дмитро Савченко.
Фото: Інсайдер

Командир 57-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Юрій Головашенко за кермом позашляховика Land Cruiser поруч із КПП військової частини важко травмував солдата Дмитра Савченка та намагався приховати злочин, підробивши службові документи, відвізши потерпілого до лікарні за 70 км від місця події та змусивши пораненого мовчати.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в розслідуванні Ольги Решетилової (“Медійна ініціатива за права людини”) на сайті “Інсайдер”.

Інцидент стався в місці постійної дислокації 57 омбр на околиці села Раденськ Олешківського району Херсонської області.
Військовослужбовець-контрактник Савченко 1978 р.н. – водій 1-го розрахунку 2-ї батареї гаубичного артдивізіону 57-ї бригади – як зазвичай, близько 7:20 прямував від автобусної зупинки ґрунтовій дорозі до контрольно-пропускного пункту військової частини на шикування. В цей час “Лендкрузер” (військовий номерний знак 4222 А2) різко обігнав два автомобілі – ВАЗ-2102 та ВАЗ-2106 – та збив Савченка, який ішов попереду.
В авто з комбригом перебувала його співмешканка сержант Каріна Пітель.

Як розповіли свідки, а згодом і сам потерпілий, полковник Головашенко не викликав поліцію і не дозволив, аби важко пораненому Савченкові надали першу допомогу медики бригади.

Ризикуючи життям Савченка, комбриг відвіз закривавленого солдата навіть не до лікарні міста Олешки чи Херсона, які порівняно недалеко, а в Нову Каховку – поганою дорогою, майже за 70 км від місця ДТП.

Решетилова пов’язує це із наявністю в Головашенка особистих зв’язків із керівництвом Нової Каховки.
Так, комбриг має попередні домовленості з мером Володимиром Коваленком про передислокацію бригади в Нову Каховку (імовірно, через бізнес-інтереси).

“Лендкрузер” Головашенка на рембазі 57 омбр після ДТП. Фото: Інсайдер

Лікарі констатували в Савченка черепно-мозкову травму (перелом черепа в двох місцях) і крововилив у мозок. Солдат у важкому стані був направлений у реанімаційне відділення.

Водночас Головашенко підробив рапорт про нібито “відпустку” Дмитра Савченка з 16 жовтня та через підлеглих дезінформував родичів солдата, які намагалися з’ясувати його долю, коли той припинив виходити на зв’язок.

“Тим часом джерела в поліції міста Олешки, яка розпочала розслідування за заявою брата Дмитра про зникнення, розповіли родичам, що опитані лікарі в Новій Каховці сказали слідчим, мовляв, Савченка знайшли п’яним та побитим в новокаховському парку невідомі люди і доставили до лікарні”, – ідеться в статті.

Згодом Дмитра Савченка евакуювали з Нової Каховки до госпіталя в Одесу. Надалі – перевели з відділення інтенсивної терапії в нейрохірургію.

“Він виглядає дуже виснаженим і скаржиться на погане самопочуття”, – пише Решетилова.

За її словами, потерпілий визнав, що його збило авто комбрига, тільки після того, як розслідувачка зібрала покази свідків ДТП і службових порушень, вчинених полковником Головашенком.

“Поки ми доїхали, в Каховці вже всі були готові нас зустрічати – і лікарі, і якісь люди… Нас чекали… Він (Головашенко) вмовляв, щоб я нікому нічого не казав. Що він буде допомагати мені… Розумієте, я в такому стані був, і дав йому слово”, – пояснив потерпілий.

Відтак, після журналістського розслідування, Дмитро Савченко написав заяву до поліції.

Районний відділ НП в Олешках порушив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 415 ККУ – “порушення правил водіння або експлуатації бойової, спеціальної чи транспортної машини, що спричинило потерпілому середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження або загибель потерпілого”.

Щодо Юрія Головашенка, то “з-поміж хамства і погроз, які він викрикував в телефон [у коментарі Решетиловій], по суті можна виокремити кілька фраз: “Згідно з правилами дорожнього руху я робив все можливе, щоб надати допомогу потерпілому.

У мене немає рентгену в башці, я не знав, що йому потрібен реанімобіль, він ходив і вів себе нормально”.

Адвокат Євгенія Закревська в коментарі зазначає: “Тут (у справі Головашенка), окрім ст. 415 КК, є певно ще низка службових/військових злочинів… Наприклад, підробка документів щодо відпустки… Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень – ст. 426-1”.

Полковник Юрій Головашенко

39-річний Юрій Головашенко в минулому – командир гірсько-піхотного батальйону 36-ї окремої бригади берегової оборони в Криму, вивів частину свого підрозділу на материк та брав участь у бойових діях на Донбасі. Був призначений командиром 57 омбр у вересні 2017 року.

“З того часу неодноразово потрапляв у публічні скандали. У травні 2018-го за участі громадськості в бригаді було проведено анонімне опитування щодо рівня авторитету та лідерства командира бригади. Результати показали, що Головашенко не володіє авторитетом серед власних підлеглих, не здатний до комунікації з особовим складом та байдужий до його потреб”, – пише Решетилова.

Незважаючи на це, вищим командуванням Збройних сил було прийнято рішення залишити полковника на посаді комбрига. А 13 жовтня 2018 року, до Дня захисника України, президент Петро Порошенко нагородив Юрія Головашенка орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

ОНОВЛЕНО. Прес-служба 57 омбр видала заяву, в якій ідеться:
“Чергова хвиля провокації. 57 омпбр під ударом. Цього разу, щодо нібито скоєння ДТП військовослужбовцем бригади, внаслідок якого травмовано іншого військовослужбовця…
Факт отримання травми військовослужбовцем підтверджений. Військовослужбовцю надана медична допомога. Наразі він перебуває у військовому шпиталі, стан здоров’я задовільний, загрози життю немає. Разом з тим, про обставини отримання травми гуляє безліч чуток: від падіння та ДТП до побиття. Відомості за даним фактом внесені до ЄРДР та розпочато досудове слідство. Розповсюдженням непідтвердженими чуток користуються “доброжелатєлі”, яких і без того вистачає у бригади. Зазначене сприяє безпідставному звинуваченню окремих військовослужбовців 57-ї бригади у вчиненні правопорушення та зростанню соціальної напруженості серед особового складу. І все це відбувається незадовго до закінчення бойового злагодження та направлення в район проведення операції Об’єднаних сил підрозділів бригади”.

У бригаді просять “всіх небайдужих утриматись від поширення будь-якої інформації та дочекатися закінчення досудового провадження”.

Журналістське розслідування щодо ДТП названо “дискредитацією особового складу бригади в такий відповідальний час”.

Читайте також:
Шок після Авдіївки. Офіцера 72 омбр,
який убив кривдника на зупинці, посадили на 9 років

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна