У Болгарії вбили журналістку, яка розслідувала розкрадання коштів ЄС

 

У Болгарії вбили адміністративного директора і ведучу регіонального каналу TVN Вікторію Марінову.

Як повідомляє канал NOVA TV, убивство сталося в місті Русе на півночі країни.

Як повідомив заступник голови поліції Іліан Єнчев, тіло 30-річної жінки виявив місцевий житель у зеленій зоні поблизу Дунаю. За декілька метрів від тіла були знайдені речі вбитої журналістки. Неподалік також був припаркований її автомобіль.

За даними правоохоронців, смерть жінки настала в результаті удару в голову і задушення.

Поліція наразі відпрацьовує декілька версій щодо причин злочину, в тому числі і те, що вбивство скоєне через професійну діяльність журналістки.

“Робота не зупиняється ні на мить. У нас достатньо спеціалістів. Скоро зможемо надати більше інформації про особу вбивці”, – повідомив районний прокурор Русе Георгій Георгієв.

ЗМІ інформують, що останньою темою, над якою працювала Вікторія Марінова, був так званий GPGate – скандал навколо розкрадання коштів з фондів Євросоюзу.

Ідеться, зокрема, про фінансовані ЄС проекти будівництва об’єктів інфраструктури вартістю в сотні мільйонів болгарських левів, на яких заробляли кошти консалтингові фірми. Компанія GP Group була однією з таких фірм, і на прикладі її документації стало відомо, яким чином відбувається розкрадання грошей ЄС.

Згідно з розслідуванням, до махінацій можуть бути причетні люди з найвищого керівництва держави, включно з прем’єром Бойко Борисовим. У розслідуванні також фігурує ім’я голови болгарської “дочки” російської компанії “Лукойл” Валентина Златєва.

Регіональний канал TVN, де працювала Марінова, чи не єдиний із болгарських телеканалів висвітлював цей скандал. У Болгарії ним також займався вебсайт журналістських розслідувань Bivol.
Розслідування велося в рамках фінансованого Євросоюзом проекту журналістських розслідувань щодо шахрайства з коштами ЄС у Болгарії і Румунії. Його результати планувалося передати в Управління ЄС з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF).

Це вже третє за рік вбивство журналіста-розслідувача в ЄС. У жовтні 2017 року на Мальті було вбито журналістку Дафну Каруану Галісію, у лютому 2018-го у Словаччині вбили журналіста Яна Куцяка з нареченою. Вбивство у Словаччині спричинило найбільші з 1989 року протести й відставки в уряді, включно з прем’єр-міністром, пише “Європейська правда”.

Читайте також:
У Словаччині затримали підозрюваного в убивстві журналіста Куцяка
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна