Мешканці ОРДЛО не проти реінтеграції в Україну. СОЦІОЛОГІЯ

 

За останні два роки громадяни України по той бік лінії розмежування на Донбасі стали дещо більш лояльними до ідеї реінтеграції ОРДЛО під контроль української влади.
Така сама тенденція з даного питання простежується і в громадській думці України в цілому.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать дані, отримані в ході дослідження індексу Соціальної згуртованості і примирення (Social Cohesion and Reconciliation – SCORE) в 2016 і 2018 роках, які публікують “Новости Донбасса”.

Респонденти GfK Ukraine оцінювали сценарій, за яким непідконтрольні території Донецької і Луганської областей залишаються частиною України з таким самим статусом, як інші області України, за умови здійснення децентралізації.

“На непідконтрольній території дещо зменшилася кількість людей з радикально полярним баченням майбутнього територій, що може свідчити про втому людей від конфлікту і бажання припинити його”, – ідеться в коментарі.

Так, якщо в ОРДО у 2016 році варіант реінтеграції з таким же статусом, як у інших областей, за умови здійснення децентралізації, був бажаний або допустимий сумарно для 59% опитаних, то у 2018-му – для 63%.

При цьому кількість опитаних, для яких такий варіант був “неприпустимим у жодному разі”, за два роки скоротився на 9 пунктів – із 37% у 2016 році до 28% у 2018-му.

На неконтрольованих територіях Луганської області у 2016 році 63% респондентів в цілому підтримали цю ідею – і стільки ж у 2018-му. Частка респондентів, для яких здійснення такого сценарію неприпустиме ні в якому разі, скоротилася на 3 п.п. – із 34% до 31%.
Зміна цього показника не є статистично значущою, але відповідає загальній тенденції зниження частки противників такого сценарію, зазначають дослідники.

Донецька/Луганська область, непідконтрольні уряду території

Чи можливо, щоб непідконтрольні території стали частиною України з таким же статусом, як і інші області, за умови децентралізації:

2016 рік
ні в якому разі – 37% / 34%,
допустимо за необхідності – 23% / 26%,
прийнятно – 21% / 20%,
дуже бажано – 15% / 17%,
не змогли сказати – 4% / 3%.

2018 рік
ні в якому разі – 28% / 31%,
допустимо за необхідності – 35% / 24%,
прийнятно – 24% /26%,
дуже бажано – 4% / 13%,
важко сказати – 10% / 7%.

Як ідеться в коментарі, звісно, з об’єктивних причин важко аналізувати дані, отримані на непідконтрольною території. Адже в громадян, які там живуть, підвищене почуття тривожності, пов’язане з відсутністю можливості відкрито висловлювати позиції, відмінні від позицій фактичної влади на тих територіях. Люди не впевнені, що демонстрація власної думки не призведе до негативних наслідків чи навіть насильства. Тож будь-які опитування на тих територіях можуть не повною мірою відображати ситуацію, що склалася.

До того ж, до 2018 року соціологічна фірма GfK Ukraine проводила опитування в ОРДЛО виключно методом дзвінків на номери мобільних телефонів. Але взимку 2018-го мобільний зв’язок з окупованими територіями Донецької області було втрачено, і опитування було проведене методом особистого інтерв’ю вдома у респондента.
Якщо порівнювати дані, отримані методом телефонного та особистого інтерв’ю, то методом особистого інтерв’ю дослідники отримали велику частку відповідей “важко сказати” та відповідей, що відображають симпатії до РФ і місцевої фактичної влади (“ДНР”).
На думку дослідників, це свідчить про більшу відкритість респондентів під час телефонного опитування, адже при такому методі не збираються дані про ім’я та адресу респондентів, тоді як при особистому інтерв’ю ці дані збираються з метою контролю якості.

З огляду на ймовірне приховування проукраїнських поглядів, при аналізі даних з непідконтрольних уряду територій дослідники вважають найпоказовішим індикатором кількість тих, хто вважає реінтеграцію Донбасу з тим же статусом, що і інших областей, неприпустимою.
Гіпотетично, респонденти, які прихильно ставляться до реінтеграції, але бояться висловити свою думку, не обирали цей варіант, а вказували, наприклад, “припустимо при необхідності” або “важко сказати”.

Серед жителів підконтрольної уряду території України у 2016 році варіант “реінтеграція з децентралізацією” був бажаний або допустимий для 72% опитаних, а в 2018 році – для 78% опитаних.

2016 рік. Неприпустимо в жодному разі – 11%, припустимо за необхідності – 25%, прийнятно – 27%, дуже бажано – 20%, не змогли сказати – 17%.

2018 рік. Неприпустимо ні в якому разі – 9%, припустимо за необхідності – 26%, прийнятно – 34%, дуже бажано – 18%, не змогли сказати – 14%.

“В цілому за результатами опитування можна сказати, що, незважаючи на четвертий рік збройного міждержавного конфлікту,

абсолютна більшість громадян, які проживають по різні боки лінії фронту, зберегли бажання жити в межах однієї держави і вважають такий варіант вирішення конфлікту прийнятним”,

– наголошують дослідники.

Джерело даних: Social Cohesion and Reconciliation (SCORE) Index 2018.
Дослідження було проведено GfK Ukraine в 2016 і 2018 роках для Chemonics Int., UCBI при ініціативної підтримки USAID.
Вибірка для підконтрольних уряду територій України у 2016 році становила 7737 респондентів, а в 2018-му – 9018 респондентів старше 18 років.
Максимально можлива теоретична похибка для вибірки 2016 року становить 1,1%, а для вибірки 2018 – 1%.
Метод опитування – особисті інтерв’ю вдома у респондента.

Вибірка для непідконтрольних уряду територій Донецької області у 2016 році склала 329 респондентів, а в 2018-му – 445 респондентів старше 18 років.
Максимально можлива теоретична похибка для вибірки 2016 року становить 5,4%, а для вибірки 2018 – 4,6%.

Вибірка для непідконтрольних уряду територій Луганської області в 2016 році склала 312 респондентів, а у 2018-му – 597 респондентів старше 18 років.
Максимально можлива теоретична похибка для вибірки 2016 року склала 5,5%, а для вибірки 2018-го – 4%.

Метод опитування у 2016 і 2018 роках для Луганської області – телефонні інтерв’ю із дзвінками на номери мобільних телефонів (СATI), для Донецької області у 2016-му – телефон, у 2018 році – особисті інтерв’ю вдома у респондента.

Читайте також:
Більшість українців – за довоєнний статус Донбасу і за міжнародних миротворців.
СОЦІОЛОГІЯ 2017

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна