У Вінниці “Альфа” СБУ нейтралізувала три “ДРГ”: як це було. ФОТО

 

автор: Людмила Кліщук
Вінниця
фото автора

Терористи вриваються на об’єкт критичної інфраструктури, вчиняють там диверсію – силовики дезорганізовані, серед цивільного населення поширюється паніка, зовнішньополітичний імідж України похитнувся. Із таким “антиутопічним” задумом у п’ятницю, 5 жовтня, у Вінниці відбувалося тактико-спеціальне антитерористичне навчання.
На ньому була присутня журналістка “Новинарні“.

За легендою, до Вінниці прибули аж три диверсійно-розвідувальні групи. Завдання мають різні. Дві групи намагаються проникнути на об’єкти комуненерго і вчинити там диверсії, третя – захоплює заручників у залізничному вагоні на вінницькому вокзалі.
Після сигналів про наявність диверсантів розпочинається операція із їх пошуку та нейтралізації.

“Сьогодні відбувалася фінальна стадія навчань. Вчора вправлялися оперативні підрозділи СБУ. Сьогодні була практична фаза – коли, фактично, ДРГ почали діяти. Ще в 9-й ранку відбулося намагання вчинити терористичний акт на одному з енергетичних об’єктів на території Вінниці. Умовні терористи були виявлені, їх зафіксували та нейтралізували. Одну групу затримали в районі водоканалу, другу – виявляли за роботою телефону просто в центрі міста”, – розповідає Сергій Баланчук, начальник штабу координаційної групи Антитерористичного центру при УСБУ у Вінницькій області.

Третя група захопила заручників та заблокувалася у залізничному вагоні на станції “Вінниця”. Потяг – міжнародного сполучення.

Тривали переговори, але безуспішно: “диверсанти” відмовлялися добровільно здатися правоохоронцям.

Відео з ФБ Ірини Жук:

На арену вийшли спецпризначенці “Альфи” – вони провели ефектну силову операцію із нейтралізації терористів та звільнення заручників.

У хід пішли також і безпілотник, і навіть бронетранспортер, який гучно стріляв зі штатного озброєння.

При цьому рятувальникам довелося “постфактум” заливати умовно підпалений вагон піною.

Фоторепортаж (гортайте):

антитерор Вінниця - Альфа СБУ_БТР антитерор Вінниця - Альфа СБУ_2 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_3 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_4 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_6 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_7 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_5 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_8 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_9 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_10 антитерор Вінниця - Альфа СБУ_БПЛА антитерор Вінниця - Альфа СБУ_Сергій Баланчук
<
>
Ілюстративне фото: Людмила Кліщук, Новинарня

Такі навчання відбуваються у Вінниці традиційно й регулярно – двічі на рік.

Сама ж координаційна група АТЦ збирається щомісяця – та думає над посиленням безпеки, аналізує рівні загроз, пропонує рішення.

Фінальна стадія навчань 5 жовтня охоплювала близько 6 гектарів, а пов’язані події тривали чи не на всій території Вінниці. Загалом було задіяно понад тисячу осіб.

Фото: Людмила Кліщук, Новинарня

СБУшники запевняють: тренувальні бої відбувалися в умовах, наближених до реальних.

Авжеж, у країні триває війна, і антитерористичні підрозділи в глибокому тилу теж мають бути напоготові. При тому що вінницька “Альфа” має великий бойовий досвід, здобутий на Донбасі.

Читайте також:
Антитерористичні навчання у Вінниці збіглися з вибухами в Калинівці випадково,
– СБУ

СБУ і КОРД звільнили будівлю Харківської ОДА
від уявних диверсантів. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна