Росія надає Сирії ЗРК-300, хоча асадити збили з С-200 російський літак

 

Росія заявила, що надасть силам президента Сирії Асада зенітно-ракетний комплекс С-300 після того, як сирійські зенітники помилково збили над Сирією із ЗРК С-200 російський розвідувальний літак Іл-20.

Як заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, такий комплекс Росія надасть сирійській урядовій армії протягом двох тижнів.

За словами міністра, цей комплекс були готові передати ще 2013 року, але тоді цю передачу зупинили на прохання ізраїльської сторони. “Сьогодні ситуація змінилася, і не з нашої вини”, – додав Шойгу, маючи на увазі звинувачення Москви на адресу Ізраїлю в тому, що нібито маневри ізраїльських літаків F-16 стали причиною збиття сирійцями російського Іл-20.

Крім того, заявив Шойгу, Москва надасть сирійським військам російські автоматизовані системи управління засобами протиповітряної оборони, які наразі має на озброєнні тільки Росія.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи ці заяви МО РФ, знову повторив позицію, на якій стоять російські військові, – що причиною загибелі російського військового літака з 15 людьми на борту були “свідомі дії ізраїльських льотчиків”, і це “змушує російську сторону вживати додаткових заходів для забезпечення безпеки своїх військових у Сирії”.

Як повідомили прес-служба президента Росії і сирійське державне агентство SANA, Володимир Путін уже поінформував президента Сирії Башара аль-Асада телефоном про рішення надати ЗРК С-300.

Міністерство оборони Росії твердить про відповідальність Ізраїлю за загибель російського військового літака Іл-20 у Сирії ввечері 17 вересня. Міноборони Росії стверджує, зокрема, що, завдавши удари, ізраїльські літаки F-16 пішли в зону очікування, проте один із них потім знову став наближатися до узбережжя Сирії. За словами міністерства, сирійські розрахунки ППО сприйняли це як підготовку до нового удару, і в результаті зенітно-ракетні комплекси Сирії відкрили вогонь, але збитий був російський літак-розвідник Іл-20.

Як інформувала “Новинарня“, російський розвідувальний літак Іл-20 був збитий увечері 17 вересня над Середземним морем вогнем російського зенітно-ракетного комплексу С-200 військ протиповітряної оборони Сирії. За твердженнями РФ, це сталося незабаром після того, як ізраїльські винищувачі здійснили кілька ударів по сирійській території і нібито “прикривалися” російським Іл-20.

Ізраїль, у свою чергу, покладає відповідальність за загибель Іл-20 на Сирію і Іран, стверджуючи, що здійснював удари саме по іранських об’єктах у Сирії.

Командувач ВПС Ізраїлю особисто приїжджав до Москви і передав російським військовим ізраїльські дані про інцидент.
Ізраїльські військові стверджують, що їхні винищувачі на той момент, коли сирійська ППО відкрила вогонь, уже вразили всі цілі в Сирії, залишили сирійський повітряний простір і перебували в ізраїльському, до трагедії ж призвели “безладні дії” сирійських військових.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відразу висловив співчуття у зв’язку з загибеллю 15 російських військових, що були на борту Іл-20.

Міноборони Ізраїлю наголосило, що не відмовиться від операцій у Сирії через інцидент.

Читайте також:
Туреччина купує в Росії ЗРК С-400 “Тріумф” на 2,5 млрд. доларів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна