Бойовик ІДІЛ Тумгоєв, якого віддали Росії, не брав участі в АТО/ООС, – Луценко

 

Невдовзі після сутичок під ГПУ, що відбулися в понеділок, 17 вересня, генеральний прокурор Юрій Луценко і його заступник Євгеній Єнін прийняли в себе в кабінеті групу народних депутатів та прокоментували для ЗМІ ситуацію з екстрадицією до Росії громадянина РФ Тимура Тумгоєва, що стала приводом для протестів.

За словами Луценка, ситуація мала дві складові – юридичну і морально-політичну.

Як передає прес-служба ГПУ, генпрокурор наголосив: інформація про те, що екстрадований до Росії громадянин РФ Тимур Тумгоєв є учасником АТО, – неправда.

“За два роки процесу над Тумгоєвим, який розшукується за червоною карткою Інтерполу за участь у міжнародно визнаній терористичній організації «ІДІЛ» на території Сирії, про що він особисто підписав протокол в момент затримання, жодних заяв про його ймовірну участь в будь-якому добровольчому батальйоні або у Збройних силах України ні від нього, ні від його адвокатів чи побратимів не надходило”, – зазначив Луценко.

За словами очільника ГПУ, рішення про затримання уродженця Інгушетії задля екстрадиції є обов’язковим для всіх держав-учасників міжнародних договорів в рамках виконання доручень Інтерполу.

“Ми мусимо першими дотримуватись усіх міжнародних угод про протидію терористичним організаціям, зокрема «ІДІЛ», якщо ми хочемо, щоб весь світ переслідував терористів «ЛНР» і «ДНР», які воюють з Україною”, – цитує Луценка відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури.

“Більше того, після зміни запобіжного заходу приблизно рік тому, коли Тумгоєва суд за погодженням із прокуратурою звільнив з-під варти до завершення ектрадиційного процесу, він лише декілька разів, згідно технічних даних українських спецслужб, перебував за 30 км вглиб від Маріуполя, в бік, протилежний лінії фронту, і то лише менше ніж тиждень. Тому про будь-яку участь фактично в АТО пана Тумгоєва ми дізналися лише із заяв його нібито побратимів уже після завершення дворічного процесу”, – додав Юрій Луценко.

За його словами, указом президента і законодавством України “врегульовано можливість взяття участі у бойових діях на боці України іноземних громадян – це робиться виключно на контрактній основі”.

В якості прикладу генпрокурор навів ситуацію із затриманням громадянина Грузії Гії Церцвадзе рік тому, який міг бути виданий до РФ в порядку екстрадиції, але після надходження листа від батальйону “Київська Русь” про те, що вказана особа брала участь у бойових діях на боці України у складі спочатку добровольчого підрозділу, а потім – Збройних сил України, цього не було зроблено.

“Наша позиція тоді була публічною і полягала у тому, що будь-хто із суб’єктів міжнародного розшуку, хто воював в україно-російській війні, має відповідні документи – свідчення побратимів або командирів, не може бути виданий до РФ. Це аксіома, якої ми притримуємося у всіх подібних моментах”, – сказав Луценко.

При цьому він зазначив, що “перетворювати Україну на відстійник кримінальних елементів, які масово заїжджають з Росії, ми також не можемо”.

Луценко наголосив, що Європейський суд з прав людини розглядав звернення Тимура Тумгоєва про вжиття заходів щодо зупинення процедури екстрадиції до РФ.

“ЄСПЛ свого часу прийняв рішення про зупинення екстрадиції, але в кінці 2016 року сам же його і скасував після розгляду справи по суті. Таким чином, ЄСПЛ визнав, що у випадку Тумгоєва відсутні підстави вважати щодо його переслідування РФ за політичною, релігійною чи етнічною ознакою”, – підкреслив генпрокурор.

“Тим не менше, з огляду на заяви про ймовірне жорстоке поводження із ним на території РФ, вже сьогодні наше консульство в РФ отримало вказівку відвідати його у відповідному закладі, де він утримується, і буде це робити регулярно, тому що ми маємо на це законні підстави згідно міжнародних конвенцій”, – додав він.

Заступник генпрокурора Євген Єнін також наголосив: “В разі виявлення нелюдського поводження до Тимура Тумгоєва або застосування до нього тортур, це обов’язково стане підставою для складення до ЄСПЛ позову відносно Росії і навіть поява такого позову унеможливить будь-яку екстрадицію до РФ з будь-якої цивілізованої країни світу”.

Читайте також:
“Наваляли беркутам”. Під ГПУ відбулися сутички через видачу
інгуша Тимура на запит Росії. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна