“Наваляли беркутам”. Під ГПУ відбулися сутички через видачу інгуша Тимура на запит Росії. ФОТО, ВІДЕО

оновлено, додано фото

Біля будівлі Генеральної прокуратури України в Києві кілька десятків правих активістів вимагають звільнення заступника генпрокурора Євгенія Єніна через вислання до Росії інгуша-добровольця Тимура Тумгоєва.
Як передає УНІАН, під час акції протесту в понеділок, 17 вересня, невдоволені також вимагають зустрічі з очільником ГПУ Юрієм Луценком.

Протестувальники намагалися прорватися в будівлю ГПУ, обписали її стіни та зірвали символіку відомства.

З дверей прокуратури на протестувальників розпилили якийсь газ, після чого стали поливати учасників пікету водою.

Учасники мітингу почали кидати у будівлю бруківку та розбивати двері, палити шини й сміттєвий бак.

У партії “Національний корпус” заявили, що під стіни Генпрокуратури “стягнули підрозділ спецпризначенців Нацполіції, серед яких активісти впізнають колишніх беркутівців з Майдану”.

“Беркуту” наваляли. Кількох затоптали, позривали шоломи… Поранено кілька протестувальників“, – сказав під час стріму лідер націоналістичної організації “С14” Євген Карась.

Він наголосив, що Тумгоєв, якого ГПУ видала в Росію, не був бойовиком “Ісламської держави”, а воював у Сирії проти РФ у складі “одного з повстанських угруповань”. Натомість при його депортації до Росії Генпрокуратура пішла на співпрацю з “міжнародними терористами з ФСБ”.

У поліції заявили, що під час сутичок постраждали семеро правоохоронців.

За фактами подій внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за двома статтями Кримінального кодексу України — ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 296 (хуліганство).

“Під час конфлікту постраждало кілька правоохоронців, надати допомогу яким не було можливості через людей, які штурмували приміщення. Згодом учасники акції зробили коридор – і поліцейські відступили. Постраждалим поліцейським надають необхідну медичну допомогу”, – заявили в поліції.

Водночас на поширеному сайтом “Радіо Свобода” фото видно, що сльозогінний газ у сутичці застосовує представник поліції, причому помилково спрямовує струмінь у бік силовиків.

Як інформувала “Новнарня”, 13 вересня речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко повідомив, що Україна екстрадіювала до Росії громадянина РФ Тимура Тумгоєва з дотриманням вимог чинного національного законодавства та міжнародних договорів.

У Росії інгуша Тумгоєва обвинувачують в участі в збройному формуванні (ЗМІ називають також ІДІЛ), яке воювало проти урядових військ Сирійської Арабської Республіки.

Речник Генпрокуратури стверджує, що, попри повідомлення у ЗМІ щодо участі Тумгоєва в АТО (в батальйоні ім. шейха Мансура чи ДУК “Правий сектор”), упродовж розгляду прокуратурою запиту про екстрадицію Тумгоєва – понад два роки – будь-якої інформації “про участь в АТО чи бажання брати в АТО не надходило, жодного разу про це не заявила сторона захисту”.

Тумгоєв звернувся до Міграційної служби України з проханням про притулок, а довідка є документом, що посвідчує його особу.
Він був затриманий українською прикордонною службою в аеропорту Харкова у червні 2016 року, куди він прибув із Туреччини. У липні 2017 року його звільнили з-під варти після закінчення строку екстрадиційного арешту.

Генпрокуратура України вирішила тоді екстрадувати Тумгоєва. Європейський суд з прав людини двічі відмовляв адвокатам Тумгоєва в призупиненні екстрадиції, але Комітет ООН з прав людини зобов’язав українську владу призупинити екстрадицію.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна