Україна видала РФ інгуша Тимура Тумгоєва, який воював на Донбасі і в Сирії

 

Громадянин РФ інгуш Тимур Тумгоєв був затриманий у Харкові українськими силовиками і переданий ФСБ Росії, хоча, за попередніми даними, воював у складі українських формувань на Донбасі (ДУК “Правий сектор”).

Про це повідомив народний депутат Ігор Луценко на своїй сторінці у Facebook.

“За поки не підтвердженою інформацією, підставою затримання його було нелегальне перебування на території України. Раніше Тумгоєв звертався по надання статусу біженця, але йому ДМС відмовила”, – розповів нардеп.

За словами Луценка, ФСБ Росії неодноразово зверталася з проханням про екстрадицію Тумгоєва, оскільки Москва звинувачує його в участі у сирійській війні на боці екстремістів.

“Правову допомогу Тумгоєву надавала Харківська правозахисна група. Там підтверджують затримання їх підопічного й наголошують, що нині діє заборона Комітету ООН з прав людини на його екстрадицію”, – повідомив нардеп від “Батьківщини”.

Він додав, що прокуратура підтверджує факт передачі. І, за даними “Кавказ.Реалії”, рішення про екстрадицію Тумгоєва підписав заступник генпрокурора України Євген Єнін.

Як розповів “Кавказ.Реалії” представник вайнахської діаспори, Україна видала Тимура РФ 12 вересня.

На 12 вересня був призначений суд щодо продовження запобіжного заходу Тумгоєву. Очікувалося, що буде продовжено особисте зобов’язання з’являтися за першою вимогою прокурора або судді.

Напередодні Тумгоєва двічі затримували – у Києві, перед від’їздом до Харкова, і по приїзду в Харків, де мав відбутися суд.
При затриманні йому інкримінували прострочену довідку особи, яка просить притулку в Україні.

Тумгоєв звернувся до Міграційної служби України з проханням про притулок, а довідка є документом, що посвідчує його особу.
Він був затриманий українською прикордонною службою в аеропорту Харкова у червні 2016 року, куди він прибув із Туреччини. У липні 2017 року його звільнили з-під варти після закінчення строку екстрадиційного арешту.

ФСБ Росії підозрює Тумгоєва в участі в одному з радикальних угруповань на території Сирії.

Генпрокуратура України вирішила тоді екстрадувати Тумгоєва. Європейський суд з прав людини двічі відмовляв адвокатам Тумгоєва в призупиненні екстрадиції, але Комітет ООН з прав людини зобов’язав українську владу призупинити екстрадицію.

За інформацією ЗМІ, Тумгоєв, можливо, був бійцем батальйону ім. Шейха Мансура, який  воював у районі АТО.

13 вересня речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко повідомив, що Україна екстрадіювала до Росії громадянина РФ Тимура Тумгоєва з дотриманням вимог чинного національного законодавства та міжнародних договорів.
У Росії інгуша Тумгоєва обвинувачують в участі у формуванні ІДІЛ, яке воювало проти урядових військ Сирійської Арабської Республіки.

Речник Генпрокуратури Андрій Лисенко натомість заявив, що, попри повідомлення у ЗМІ щодо участі Тумгоєва в АТО, упродовж розгляду прокуратурою запиту про екстрадицію Тумгоєва – понад два роки – будь-якої інформації “про участь в АТО чи бажання брати в АТО не надходило, жодного разу про це не заявила сторона захисту”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна