Генеральна прокуратура України відмовила Росії в екстрадиції грузинського бійця АТО Гії Церцвадзе.
Про це повідомила його адвокат Ксенія Проконова на прес-конференції у п’ятницю, 1 вересня, передає “Укрінформ“.

“Буквально на цьому тижні ми отримали рішення про відмову. Генеральна прокуратура України вивчила всі ці дані, які були у відкритому доступі, має велике значення і вплив ЗМІ, безумовно, на цей процес, і є рішення про відмову. Тобто Генеральна прокуратура України не видає Росії Гію”, – зазначила адвокат.

За її словами, таке рішення стало прецедентом.

“На практиці це означає, що ми створили прецедент, ми не видали державі, з якою зараз іде війна, назвемо чесно, громадянина, який воював за Україну”, – підкреслила Проконова.

Юристка додала, що тепер Церцвадзе зможе легально перебувати і працювати на території України.

“Залишається список країн, до яких не бажано їздити, тому що вони досі виконують всі доручення Російської Федерації про екстрадицію. До таких країн, наприклад, відносяться Єгипет і Туреччина”, – сказала адвокат.

Сам Георгій Церцвадзе, присутній на конференції, подякував за підтримку.

“Буду продовжувати займатися тим, заради чого я сюди приїхав. В даний момент це означає захищати територіальну цілісність України, незалежність України”, – заявив Церцвадзе.

Як інформувала “Новинарня“, 15 січня Гію Церцвадзе затримали в київському аеропорту “Жуляни”, коли той повертався з Грузії до України, оскільки він перебуває в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу з боку Росії через його участь у війні проти РФ в Грузії.
Солом’янський районний суд Києва заарештував Церцвадзе на 40 діб.
26 січня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Церцвадзе звільнили з Лук’янівського слідчого ізолятора в Києві. Із нього зняли тимчасовий арешт за рішенням прокуратури.

Влада Грузії заявляла, що робить все для того, щоб не допустити екстрадиції з України до Росії Церцвадзе.
Голова комітету з оборони і безпеки ​Іраклій Сесіашвілі розповів, що Гія Церцвадзе є не простим колишнім рядовим співробітником грузинських силових структур, а колишнім високопоставленим спецназівцем, носієм секретної інформації.