Грузин з АТО Церцвадзе, видачі якого вимагає Росія, попросив статус біженця

 

Громадянин Грузії Гія Церцвадзе, який воював за сили АТО на Донбасі та екстрадиції якого вимагає Росія через звинувачення у вбивстві, подав прохання про отримання статусу біженця.
Про це повідомила його адвокат Ксенія Проконова на прес-конференції в Києві, передає Ліга.net.

Зазначається, що 2015 року також було подано два прохання про отримання ним українського громадянства, одне з яких Гі подавав особисто. Своєю чергою, інше було подано за підписом тодішнього глави СБУ Валентина Наливайченка, який просив надати Церцвадзе громадянство за видатні бойові заслуги. Однак зараз невідомо, що з цими документами.

“Ми вступили в процедуру надання статусу біженця, оскільки Гії дійсно загрожує небезпека від органів РФ. У разі його видачі, йому там загрожує смертна кара. Я думаю, ми навіть не дочекаємося судового провадження, він просто загубиться на території РФ. Тому видавати його не можна”, – заявила Проконова.

Адвокат також зауважила, що ведеться спілкування з українським Інтерполом щодо Церцвадзе.

“Багато хто запитує, чи продовжує він висіти в розшуку Інтерполу, чи ні. Є таке поняття, як деактивація карти [розшуку]. Зараз там просто знятий активний пошук, деактивація не включена, тому що він затриманий на території України, але продовжують бути підстави для його розшуку в інших країнах. Саме з цієї причини Гія не покидатиме територію України”, – сказала Проконова.

Окрім того, адвокат стверджує, що російська сторона не надала необхідного обсягу документів за звинуваченням Церцвадзе.

Нагадаємо, що громадянин Грузії Гія Церцвадзе був затриманий 15 січня 2017 року в аеропорту “Жуляни”. Його оголосила в міжнародний розшук Росія за звинуваченням в умисному вбивстві і замаху на вбивство, скоєних у 2003 році на території Сочі.
За словами самого Церцвадзе – колишнього бійця спецназу, йдеться про його переслідування за участь у війні в Абхазії на боці Грузії.
Повідомляється, що з 2014 року він брав участь у бойових діях на Донбасі на боці України.

Читайте також:
Грузинського учасника АТО, якого переслідує Росія, випустили з-під варти, – Луценко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна