Суд у Києві на вимогу РФ арештував грузинського добровольця, який воював проти Кремля на Донбасі і в Абхазії

 

Солом’янський райсуд Києва заарештував громадянина Грузії Гію Церцвадзе за підозрою у скоєнні вбивства на території Росії, при тому що він воював в АТО як доброволець у лавах ЗС України.
Про це повідомила у “Фейсбуці” його адвокат Ксенія Проконова.

Зазначається, що за клопотанням прокуратури суддя Українець 17 січня обрав підозрюваному Церцвадзе запобіжний захід – тримання під вартою протягом 40 діб, до отримання від Росії запиту на його видачу.

Проконова зазначила, що стосовно її підзахисного чиниться політичне переслідування з боку Росії і версія з вбивством сфабрикована.

Вона додала, що народний депутат В’ячеслав Костянтиновський готовий взяти Церцвадзе на поруки.

Добровольця затримали 15 січня в аеропорту “Київ” (Жуляни), оскільки він знаходився в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу з боку Росії.

“Ми, звісно, будемо оскаржувати це рішення. За ці 40 днів має пройти екстрадиційна перевірка, наші органи повинні провести перевірку всіх обставин, які заважають його видачі, наше завдання – показати, що такі обставини є”, – заявила адвокат.

Сам Гія Церцвадзе в коментарі “Інформатору” з-за ґрат розповів, що Слідчий комітет РФ переслідує його з 2008 року за його участь у бойових діях у Цхінвальському регіоні (Абхазії). Тоді Церцвадзе фігурував у новинах як боєць грузинського спецназу.

Про участь у бойових діях на Донбасі він розповів: “Ми були спецгрупою СБУ, прикомандировані до 95-ї аеромобільної бригади, потім 92-ї. Слов’янськ, Краматорськ, Щастя”.

У свою чергу колишній заступник генерального прокурора України, грузин Давід Сакварелідзе написав у “Фейсбуці”: “Його (Церцвадзе) звинувачують у нібито скоєнні вбивства на території Росії в 2003 році, хоча є чіткі і незаперечні докази того, що Грузію в цей період він не залишав, і хочуть надалі передати за запитом Інтерполу в руки Росії!
Справа відверто сфабрикована. По суті, це системна робота зі знищення людей, які брали і беруть участь у війні проти РФ”.

“Сподіваюся на розсудливість української влади. Сподіваюся, що жоден з представників влади не допустить цього (видання Церцвадзе Росії)! Я сам із моїми друзями буду в апеляційному суді і зроблю все, щоб ця безглузда розправа з героями війни з Росією руками української влади не відбулася!”, – додав Сакварелідзе.

Читайте також:

СБУ уникає пояснень щодо депортації грузинського офіцера “Донбасу”, почесного громадянина Попасної, – Семенченко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна