НАБУ завершило справу про розкрадання газу на 1,4 млрд. грн. компаніями Дубневичів

 

Національне антикорупційне бюро України завершило справу про заволодіння понад 300 мільйонами кубометрів природного газу на суму понад 1,4 мільярда гривень компаніями, засновниками яких є народні депутати Богдан і Ярослав Дубневичі.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Згідно з повідомленням, 10 вересня 2018 року прокурорами САП ухвалено рішення про достатність зібраних доказів для завершення досудового розслідування.
Стороні захисту надано право ознайомитися з матеріалами у кримінальному провадженні за підозрою посадових осіб “Енергія-Новий Розділ” та “Енергія-Новояворівськ” у заволодінні газом Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в особливо великих розмірах

Слідство встановило, що низка осіб, в тому числі посадові особи “Енергія-Новий Розділ” та “Енергія-Новояворівськ”, протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, який належить “Нафтогазу” в особливо великих розмірах.

За версією сторони обвинувачення, теплові електростанції, які перебувають у власності зазначених підприємств, купували у “Нафтогазу” за пільговою ціною природний газ для виробництва теплової енергії для населення, що є обов’язковою умовою його використання. Проте вони використали цей “пільговий” газ для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем держпідприємству “Енергоринок”.

“Загалом, протягом 2013-2015 років зазначені особи заволоділи природним газом «Нафтогаз України» обсягом понад 300 мільйонів кубометрів, що завдало «Нафтогазу» матеріальної шкоди на суму понад 1,4 мільярда гривень”, – сказано в повідомленні.

Зазначається також, що 10 вересня прокурорами САП погоджено, а детективами вручено п’ятьом підозрюваним остаточні повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, вчинене організованою групою в особливо великому розмірі) і ч. 2 ст. 366 КК України (внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей посадовою особою, що спричинило тяжкі наслідки).

Досудове розслідування причетності інших осіб до вчинення зазначених злочинів триває.

У січні 2018 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали у Львові чотирьох посадових осіб компаній “Енергія-Новий Розділ”, “Енергія-Новояворівськ” та “Енергія”, засновниками яких є народні депутати Богдан і Ярослав Дубневичі, за підозрою в заволодінні понад 300 мільйонів кубометрів природного газу національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” на суму понад 1,4 мільярда гривень.

Наприкінці серпня Апеляційний суд Києва залишив в силі рішення суду попередньої інстанції про передачу в тимчасове управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) заарештованих Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ. Раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян звинувачував братів Дубневичів причетності до корупції на “Укрзалізниці”.

Директор компанії “АТ Механіка” Віталій Руденко в інтерв’ю УНІАН стверджував, що компанії братів Дубневичів монополізували тендери “Укрзалізниці” на кілька мільярдів гривень.

Читайте також:
На Львівщині НАБУ затримало чотирьох службовців за підозрою в розкраданні газу на 1,4 млрд. грн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.