“Визнаю, побив. Але у справі купа порушень”. Ветеран АТО Ананьєв прокоментував своє затримання

 

Станом на ранок 11 вересня затриманий напередодні поліцією в Дніпрі відомий ветеран АТО, блогер і мандрівник Валерій Ананьєв (Великжанін) перебував у відділку НП в Новомосковську. Як передає “Новинарня“, він мав при собі телефон і мав змогу надавати коментарі щодо свого затримання і кримінальної справи.

“Сьогодні близько обіду буде суд [щодо обрання запобіжного заходу], мене мають відпустити, і я сподіваюсь, що цей цирк закінчиться”, – написав він у “Фейсбуці”.

Валерій визнав, що проходить у кримінальній справі за фактом події 9 січня 2016 року, коли він – ще як військовослужбовець 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ – побив у тренажерному залі смт Гвардійське місцевого мешканця Віталія Білоусова. Суперечка нібито виникла після того, як останній не склав на місце “млинці” від штанги.

Водночас Ананьєв заявляє, що “деякі представники МВС вже стали в позу захисту і офіційно ллють на мене бруд”.

“Не сприймайте нічого на віру. У справі, по якій мене затримали, була купа порушень зі сторони слідства. А у самому звинуваченні купа брехні, яку їм ще треба довести у суді”, – заявив АТОвець.

Ананьєв не розуміє, чому його затримали саме зараз, перед презентацією книжки, хоча він як публічна особа не приховував місць свого перебування. За словами Валерія, він вважав це кримінальне провадження закритим, і про його поновлення 2018 року не був поінформований.

“Дуже здивований моїм затриманням, мені прикро, що через це зірвалась моя зустріч із читачами, прийшло кілька сот людей.
Причина затримання – ситуація 2016 року. Тоді під час занять в спортзалі в селищі Гвардійське в мене виникла суперечка з місцевим жителем, чоловіком. Я був неправий – завдав йому удар. Визнавав це тоді, визнаю і зараз. У чоловіка був зламаний ніс. Тоді це визначали як легкі тілесні ушкодження. Я пропонував компенсувати шкоду тією сумою, яку міг зібрати на той час, але його родина не погодилась.
У 2017-му справу було закрито. Але в 2018-му добилися відновлення справи. І тепер там фігурують тілесні ушкодження середньої важкості. Саме через це знов ухвалили мене затримати”, – пояснює колишній десантник.

“Мені здається дуже дивним методи слідства – жодних повідомлень про поновлення слідства та про оголошення мене в розшук я не отримував, хоча я веду дуже відкриту публічну діяльність. Ніяких повідомлень – і тут до мене прямо на зустріч з читачами приходять співробітники поліції, одягають наручники”, – розповів Ананьєв.

Відповідаючи на запитання, чому справа про “легкі тілесні” дійшла до суду вже за ч. 2 ст. 122 ККУ, Валерій Ананьєв написав: “Тому що так все організували. По недолугості слідства чи спеціально, інше питання. Сподіваюсь, що перше”.

Коментуючи його затримання поліцією, ветеран зазначив, що воно “відбулося, напевно, настільки лояльно, наскільки це було можливо”.

“Я чудово розумію: якби 200 людей, які зібралися на 3-му поверсі бібліотеки, дізналися, що мене затримує на першому поверсі група людей у штатському, могло статися багато поганих речей. Тому поліціанти діяли адекватно ситуації, наскільки взагалі може бути адекватним затримання автора книги в бібліотеці”, – додав він.

Також Ананьєв подякував усім активістам, які приїхали до відділку на його підтримку.

“Я хотів би дуже подякувати усім небайдужим людям, які приїхали, щоб підтримати мене проти ночі в далекий відділок поліції. Нема слів, щоб висловити мою повагу та вдячність. Впевнений, що ця ситуація буде вирішена, буду сподіватись на підтримку суспільства та справедливе рішення суду”, – резюмував ветеран.

Валерій Ананьєв після затримання. Фото з ФБ

Як відомо, частина 2 статті 122 Кримінального кодексу України передбачає умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинене з метою залякування потерпілого або його родичів чи примусу до певних дій. Цей злочин карається позбавленням волі від трьох до п’яти років.

У рамках цього кримінального провадження щодо Валерія Ананьєва (Великжаніна) його, за даними сайту МВС, було оголошено в розшук Новомосковським ВП у квітні 2018 року як “особу, що переховується від органів влади”.

Валерій Ананьєв – український військовик, ветеран російсько-української війни, десантник 25-ї бригади, блогер і мандрівник. Відомий своїми публікаціями про антитерористичну операцію на сході України та паломництво по Дорозі Святого Якова.

У 2018 році написав і видав книгу спогадів “Сліди на дорозі”.

Валерія затримали перед її презентацією в Дніпрі.

Читайте також:
“Пережив свій Майдан і створив Вільну Людину”.
Ветеран АТО Ананьєв пройшов 1800 км до “краю землі”

Ветеран АТО Валерій Ананьєв у паломництві Західною Європою подолав
уже півтисячі кілометрів і перейшов на українську мову

 

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна