Ветеран АТО Валерій Ананьєв у паломництві Західною Європою подолав уже півтисячі кілометрів і перейшов на українську мову

 

“Три роки разом з тисячами інших солдатів я творив спільну історію нашої країни. Зараз я творю свою власну історію. Кожним кроком записуючи нову сторінку на власному шляху… За цей місяць трапилось більше, ніж за усі півроку після звільнення з армії. Не знаю, куди все це мене приведе, але точно знаю, що на фініші, на узбережжі Атлантичного океану, все тільки почнеться”, – пише Валерій Ананьєв на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Новинарня” відстежує подорож демобілізованого українського десантника, який поставив за мету пройти 1500 км до однієї з найбільших святинь католицизму – могили апостола Якова на півночі Іспанії.

Після перельоту з Києва 15 червня мандрівка Ананьєва паломницьким шляхом “Ель Каміно де Сантьяго” почалася місяць тому із Парижа.

Наразі ветеран війни пройшов третину маршруту – більше 420 км, 14 липня відзначив у дорозі 24-річчя і зрозумів, що мандрівка займе більше часу, ніж два місяці, як він планував спочатку.

Періодично Ананьєв транслює подорож у “Фейсбуці”, також щотижня виходить відео на його YouTube-каналі.

Перше, що стало несподіванкою для глядачів – уродженець Донбасу почав спілкуватися українською мовою.

“По прильоту до Парижа я зустрівся з українцями у Франції і побачив, що багато з них розмовляють російською. Тут, далеко від України це сприймається інакше. Коли ти починаєш пояснювати, що в Україні війна з Росією і говориш російською – це викликає дисонанс. Виникає конфлікт між тим, що говориш і що думаєш.

Декілька разів французи питали, чи я з Росії, це теж вплинуло. Французи слухають виключно французьку музику, на телебаченні я не бачив жодного не французького фільму, їздять вони лише на французьких автомобілях. Я вирішив повністю перейти на українську мову. Українською набагато приємніше розмовляти. Я не буду займатися пропагандою, а буду популяризувати українську, наскільки можу”, – пояснює Валерій.

Хлопець каже, що на початку подорожі ледве проходив 7 км щодня, але тепер ноги міцнішають – середня відстань 20-30 км/день, а в подальшому планує проходити 30-40 км і більше.

Майже весь шлях він іде наодинці, а ночує, зазвичай, при монастирях.

“Два дні йшов не сам, і цього часу мені було достатньо, щоб зрозуміти, що це не моє. Так, є з ким поговорити, зручно займатися зйомкою, бо є ще одна пара рук. Але йдучи в компанії, я не отримую того задоволення, яке відчуваю поринувши в самотність, в свої думки, коли тільки я і дорога. А саме за цим я тут”, – написав ветеран 16 липня.

Цього дня він за 11 годин подолав 42 км.

Свою подорож Західною Європою ветеран АТО вважає обопільно просвітницькою.

“Моїх знань англійської виявилося достатньо, щоб пояснювати 90% елементарних речей. Я розповідаю французам про війну в Україні. Тепер моя місія трохи розширилася – я не тільки відкриваю Францію та Іспанію, але і багатьом французам та іспанцям відкриватиму Україну. Розповідаю про Революцію Гідності, про те, як президент утік до Росії, як Росія підло напала на нас, коли Україна була слабкою”, – говорить Ананьєв.

За його словами, деякі французи намагаються не помічати й не підтримувати тему війни, а інші знають про Україну чимало.

У відеороликах Валерій представляється як “вільна людина” і показує визначні місця, повз які пролягає його шлях.

“Тут гарні прибрані вулички, асфальт без дірок, скрізь квіти. Монастирі дуже відрізняються від наших – ніяких золотих куполів, хрестів, товстих людей в рясах, немає БМВ і “мерседесів”. Люди дуже прості та доброзичливі”, – зауважує мандрівник з України.

“Наскільки ми відстали від французів. Я помітив різницю в тому, як люди ходять і поводяться, як одягаються. Вони вільні від “понтів”, які в нас зашкалюють. Тут цього немає. Ви не зможете тут відрізнити людину, в якої мільйони, від тієї, яка їх не має. Для них статусне – не машини, не гроші, не великі будинки, не одяг. Французи багато їздять на велосипедах, дуже багато подорожують. Їхнє життя – для того, щоб колекціонувати події, емоції та враження. Для них статусне – отримувати від життя задоволення”, – робить свій висновок Валерій.

В Орлеані всіх пілігримів, які лишаються ночувати, реєструють у відповідному журналі – там Валерій побачив, що він єдиний, хто офіційно тут зупинявся з України, а також наймолодший мандрівник за весь час.

Подорож Ананьєва стала подією не лише для його підписників у соцмережах – цілу шпальту його походу присвятила регіональна французька газета Sud Ouest (недільний випуск 16 липня):

Нагадуємо, 15 червня Валерій Ананьєв вирушив у подорож через Францію та Північну Іспанію по знаменитій паломницькій дорозі “Ель Каміно де Сантьяго” до могили апостола Якова в Сантьяго-де-Компостела та крайнього заходу Іспанії на березі Атлантики.

Хлопець планував мандрівку ще перед звільненням із лав ЗСУ, а розпочав її через декілька днів після введення безвізового режиму, щоб на власному прикладі показати переваги “безвізу”.

Крім того, самостійна подорож для Валери є способом психологічного розвантаження та абілітації.

Валерій Ананьєв, родом із Первомайська Луганської області, був на контракті в Збройних силах ще до 2014 року.
У складі 25-ї бригади ВДВ ЗСУ хлопець звільняв Слов’янськ, брав участь у боях за Краматорськ, Дебальцеве, Вуглегірськ, Шахтарськ, Добропілля та ін.

Завдяки соцмережам Валерій став одним із медійних “облич” АТО. Ще з червня 2014 року почав вести відеоблог, викладаючи відео із зони бойових дій. Його ролики набирали десятки й сотні тисяч переглядів; Валерія називали “секс-символом АТО”.

Боєць звільнився з лав ЗСУ в жовтні 2016-го.

підготувала: Ольга Гордійчук

Читайте також:
На відзначення безвізу ветеран АТО
Валерій Ананьєв пройде по Європі 1500 км шляхом святого Якова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна