“500 років ганьби Росії”: кращим танковим взводом ЗСУ став десантний

 

День танкістів для ЗС України й Росії досі (чомусь?) припадають на одну дату – друга неділя вересня. Тож доводиться фантазувати.
В Україні основні привітання з цим святом пролунали вже сьогодні, 8 вересня. І це було справді ефектно й символічно: начальник Генштабу ЗС України на танковому полігоні вдягає на руку емблему танкових військ – латну рукавицю з перначем – та говорить про велику історичну перемогу, яку цього цього дня 1514 року “Об’єднані сили” українців, поляків і литовців здобули над московитами під Оршею.

Фото: прес-служба Генштабу ЗСУ

Так Віктор Муженко виступив на церемонії закриття конкурсу на найкращий танковий взвод Збройних сил України, який традиційно відбувся перед Днем танкістів у селищі Гончарівське Чернігівської області, на полігоні 1-ї окремої танкової бригади ЗСУ.

Фото: прес-служба ГШ ЗСУ

“На вашому беретному знаку зображена лицарська латна рукавиця, що тримає пернач. Цьому символу вже 500 років. Саме 8 вересня 1514 року війська під командуванням великого гетьмана литовського – українського князя Костянтина Острозького – вщент розгромили московське військо в битві під Оршею. Це одна з найганебніших поразок в російській воєнній історії”, – заявив генерал армії України Віктор Муженко, власноруч демонструючи реконструйований обладунок князя Острозького.

За даними істориків, під Оршею Острозький сам очолював атаки литовсько-української кінноти і бився, як простий вояк.

Головнокомандувач Збройних сил України наголосив, що перемога в битві під Оршею була досягнута завдяки волинській важкій кінноті, яка потужним таранним ударом розгромила бойові порядки ворога.

” Саме цю перемогу і символізує ваш беретний знак, а танкові підрозділи наших Збройних сил є нащадками українського лицарства доби середньовіччя”, – сказав генерал Муженко.

Головнокомандувач ЗСУ привітав найкращих танкістів України з професійним святом та зауважив, що вони – “потужністю удару, швидкістю та енергійністю в битві” – повинні завжди досягати цілей, які здаються неможливими в хаосі невідомої бойової обстановки.

Фото: прес-служба ГШ ЗСУ

Авжеж, це здавалося мало реальним, але в конкурсі на кращий танковий взвод ЗСУ 2018 року представники “профільного відомства” – Сухопутних військ – поступилися десантникам.

Перехідний кубок – тобто не кубок, а традиційний макет танка – здобули “ведмедики” 25-ї окремої повітрянодесантної бригади ДШВ із Дніпропетровської області.

Командир взводу-переможця в марунових беретах – Ярослав Лаврієнко.

Власне, десантура захопила лідерство вже після першого етапу. Хоча надалі – за результатами вправи “розвідка цілей та виклик вогню артилерії” – рейтинг турніру очолили танкісти з 17 отбр та 30 омбр. Однак надалі десантники змогли змінити четверту позицію на першу. Вони виявилися найкращими в бойових стрільбах, “танковій каруселі”.

“Досі не віриться. Перемога далася важко, адже розрив в очках дуже маленький. Але ми це зробили”, – сказав лейтенант Лаврієнко на нагородженні.

Його взвод отримав заохочувальну премію в розмірі 102 тисяч гривень.

Фото: прес-служба ГШ ЗСУ

Переможці також отримали право представляти Україну на міжнародних змаганнях у Німеччині наступного року – Strong Europe Tank Challenge 2019.

Ярослав Лаврієнко присвятив досягнення танкістів ДШВ всім воїнам, які загинули на Сході, захищаючи незалежність України.

Друге місце цьогоріч посів взвод 17-ї окремої танкової бригади із Кривого Рогу, третє – танкісти 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила зі Львівщини.

Також у конкурсі брали участь танкісти 30 омбр імені князя Костянтина Острозького, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, 36-ї окремої бригади морської піхоти та представники Національної гвардії України – загалом вісім команд по 12 членів у кожній.

Як зазначили в прес-службі ГШ, конкурс проводився на озброєнні та військовій техніці у складі чотирьох екіпажів штатного танкового взводу. Були представлені три типи танків: Т-64, Т-72, Т-80.

Як і торік, структуру та зміст конкурсу ЗСУ підганяли під натовські змагання “Танковий виклик сильної Європи”, куди їдуть переможці українського відбору.
Тож програма включала водіння танків, виклик вогню артилерії, снайперську стрільбу з танків, “танкову карусель” (безперервний вогонь парами танків) та розвідку цілей. Також у програмі були медична евакуація і стрільба зі штатної стрілецької зброї (пістолета ПМ).

Фотогалерея (прес-служба ГШ ЗСУ):

кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _0 кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _6 кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _7 кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _8 кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _5 кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _2 кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _3 кращий танковий взвод ЗСУ 2018 _1 кращий танковий взвод ЗСУ 2018
<
>

На завершення змагань, для начальства й журналістів, відбулися демонстраційні тактичні навчання зведеної танкової роти у різних видах бою.

Начальник ГШ, головнокомандувач ЗСУ традиційно заохотив переможців та учасників грошовими призами й медалями.

“У теперішній час вам випала доля також боронити Україну від її споконвічного ворога. І ви, воїни-танкісти, гідно справляєтесь з цим завданням. Вороги на собі відчули смертельну вогневу міць, точність пострілів і жертовну самовідданість українських танкових екіпажів. Танкові війська – це сталевий кулак Збройних сил України! Ми сильніші за наших ворогів своїм бойовим духом, основою якого є правда, справедливість, свобода і любов до своєї рідної землі!” – виголосив під час нагородження Віктор Муженко.

Як писала “Новинарня“, у 2017 році й перед тим такі змагання незмінно вигравали танкісти волинської 14-ї механізованої бригади (взвод Романа Багаєва).
Так само двічі – у 2017-му і 2018 роках – взвод Багаєва виступав на змаганнях НАТО “Танковий виклик сильної Європи” в баварському Графенвері та посідав останнє місце. Цьогоріч – зі скандалом.
Після останньої поразки, спричиненої, на його думку, через технічні хиби заводу-виробника в Харкові, “Тюльпан”-Багаєв висловлював намір не продовжувати контракт із ЗСУ.
Відтак осінній відбір у Сухопутних військах виграли представники криворізької 17 отбр з оперативного командування “Схід”.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте про Strong Europe Tank Challenge 2018:
“А якби в бою?..” Чесне інтерв’ю командира найкращого танкового взводу ЗСУ,
який знову останній на змаганнях НАТО. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.