Засуджена за шпигунство на “ДНР” вчителька повертається до викладання в школі на Донеччині

Колаж з ФБ

Затримана за сприяння терористичній організації на початку 2018 року вчителька хімії з Донеччини Ольга Черкашина отримала півроку позбавлення волі, вже вийшла зі слідчого ізолятора та планує повернутися працювати в школу.

Як передає “Новинарня“, через це батьки школярів із прифронтової Костянтинівки б’ють на сполох.

Батьки анонімно та через соціальні мережі поширюють інформацію про те, що Черкашина вже у школі і з 1 вересня навчатиме їхніх дітей.

“Найцікавіше те, що суд не заборонив їй і далі викладати. Чому ця жінка може навчити наших дітей? Ми стурбовані тим, що вона може влаштувати промивання мізків та втягувати дітей у зв’язки із бандитами. Невже в нас немає ніякої правоохоронної системи, яка би захистила дітей від старих неадекватів?” – пишуть батьки в соціальних мережах.

Вони звертаються до журналістів та громадських активістів Донеччини, щоб привернути увагу до проблеми: вже з наступного тижня розпочинається новий навчальний рік.

“Наразі ми не можемо запропонувати універсального рішення (…), але з
упевненістю й надією на розуміння звертаємося до нового голови Донеччини
Олександра Куця з пропозицією скористатися досвідом міського голови Дніпра, який сміливо вирішив заблокувати діяльність директорів, завучів і вчителів шкіл міста, які підтримували терористів”, – ідеться у зверненні майже десятка очільників громадських організацій Донеччини до голови області.

“…Пан Олександр (Куць, колишній голова СБУ в Донецькій і Луганській області – “Н”) має як ніхто розуміти небезпеку, яку несе систематичне поновлення колаборантів на освітянських посадах, та необхідність оперативного реагування і створення механізму протидії”, – заявляють громадські активісти.

Новинарня” наразі не змогла отримати коментар на цю тему з департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації.

Ольга Черкашина в залі суду у Вінниці, лютий 2018. Фото: Новинарня

Як писала “Новинарня“, 59-річну вчительку хімії з Костянтинівки Ольгу Черкашину затримали на початку 2018 року за підозрою в сприянні діяльності терористичній організації. За версією слідства, вона зливала на “гарячу лінію” “МГБ ДНР”  інформацію щодо чисельності та місць дислокації підрозділів Збройних сил України й інших військових формувань.
Жінці оголосили про підозру за статтею 258-3 Кримінального кодексу України та судили у Вінниці.

15 червня 2018 року вироком Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Черкашину засуджено до шести місяців позбавлення волі.
Обвинувачена пішла на угоду із прокурором про визнання винуватості.

На суді Черкашина заявляла:

– Ну говорила по телефону, у нас все місто говорить по телефону. Мені скоро 60 років буде, ну яка терористка в такому віці? У мене і думок не було, що з цього може бути тероризм!
І на “ті” теми ми теж говорили! А що, про це всі знають, що українські солдати сплять із нашими дівками-сифілітичками! І про те, що “Гради” щоранку зі стрільбищ повертаються, і про те, що стріляють вони по Донецьку. Про це все місто говорить! У мене мамі скоро буде 90 років, я її утримую, як вона буде без мене?

Оскільки жінка перебувала у слідчому ізоляторі з початку січня, то і вийшла на свободу після проголошення вироку – пройшло якраз півроку.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Умовна кара. Українські суди масово “пробачають” сепаратистів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.