СБУ відзвітувала про викритих інтернет-агітаторів з Росії для втручання у вибори президента

 

Служба безпеки України протягом серпня викрила діяльність мережі інтернет-агітаторів, яких російські спецслужби залучили до заходів з підготовки втручання у хід проведення майбутніх виборів президента України.

Як повідомив 30 серпня прес-центр СБУ, оперативники встановили, що російські спецслужби залучили до співпраці зокрема мешканців міст Дніпро, Кривий Ріг та Нікополь, які є адміністраторами груп у соцмережах.

“Спецслужби РФ поставили задання із підготовки «плацдарму» для проведення заздалегідь запланованих заходів із впливу на хід проведення майбутніх виборів президента України через маніпулювання громадською думкою інтернет-користувачів”, – наголосили в СБУ.

В СБУ стверджують, що російські спецслужби, зокрема, ставили завдання з пошуку блогерів та активних дописувачів груп соціальних мереж, які за грошову винагороду мали публікувати надіслані з Росії політичні новини. Адміністратори також мали залучити “підставних” осіб для реєстрації інтернет-сайтів в українському сегменті доменних імен.

“Мешканець Дніпра мав ще й самостійно відшукати та замовити послуги із просування інтернет-ресурсів та контенту у ІТ-компаніях, розташованих у південно-східних регіонах України. За задумом спецслужб Росії, такі дії мали приховати їхню причетність до поширення «фейкових» новин та популяризації окремих проросійських учасників виборчого процесу”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, російські куратори нібито планували заходи із загострення суспільно-політичної обстановки напередодні та під час проведення виборів президента України.

“Для цього виконавці повинні були «перекручувати» новини для дискредитації органів державної влади і місцевого самоврядування та створити у соціальних мережах групи нібито патріотичного направлення. На цих ресурсах була запланована публікація деструктивних матеріалів, у тому числі із закликами до насильницької зміни конституційного ладу України та порушення її територіальної цілісності”, – заявили у Службі безпеки.

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження про вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, проводяться слідчі дії зі збирання доказів, необхідних для притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Як інформувала “Новинарня“, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що Кремль попередив про інформаційні “щупальця Росії” перед наступними виборами.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна