“Що я поганого зробила?” Як депутат Чорновол екстерном стала офіцером запасу ЗСУ

 

Народний депутат України із фракції “Народний фронт” Тетяна Чорновол пройшла військову підготовку за програмою підготовки офіцера запасу, склала військову присягу та отримала звання “молодший лейтенант”.
Про це вона повідомила у “Фейсбуці” 18 серпня.

Фах артилериста Чорновол здобула в Національному університеті оборони України ім. Черняховського в Києва “екстерном”, без відриву від роботи у Верховній Раді, де колишня журналістка є членом Комітет з питань національної безпеки і оборони.

За інформацією “Укрінформу”, Чорновол була одним із близько 800 офіцерів, яких цього року випустив факультет підготовки офіцерів запасу НУОУ.

Фото з ФБ

Перед складанням присяги Чорновол писала: “Я пройшла посвячення в артилеристи – це коли ти стріляєш з гаубиці, а потім маєш честь зробити собі бойову розкраску на обличчі сажею з гільзи, і цією ж гільзою, ще гарячою, б’ють по попі… Ну, така традиція. І я пишаюся!”

За її словами, це було серйозне навчання, яке тривало понад 100 повних днів.

“Наприкінці це був місяць в армії, в статусі солдата (підйом о шостій, шикування, віджимання на асфальті, розрахунки установок для стрільби в протигазі, важкі дні навчань під палючим сонцем в повному обладунку в “броніку” і з автоматом, а треба зберігати свідомість, щоб безпомилково ділити тризначні цифри з ранку до вечора, складати віднімати і видавати команди (буква вліво буква вправо –розстріл). В жодному разі не можна було сказати замість “лівіше 0-20” – “в ліво 0-20″ і навпаки. Бо перше стосувалося довороту, а друге спостереження в бінокль”, – розповіла депутатка.

У день складання присяги Тетяна Чорновол як командир гармати взяла участь у демонстраційному виступі артилеристів.

“Для артилерії в сучасній війні дуже важлива мобільність. Тому ми демонструємо, як за короткий час можна розвернути батарею, виконати вогневе завдання і втекти, поки не прилетіла “отвєтка”. Прошу звернути увагу, що ми показали, як це зробити за 4 хвилини”, – пояснила вона відео.

Нормативна база, як швидко стати офіцером запасу

Як відомо, Національний університет оборони України щороку оголошує набір громадян України на навчання за програмою підготовки офіцерів запасу.

До конкурсного відбору на навчання з військової підготовки на цьому факультеті за різними спеціальностями залучаються громадяни України чоловічої та жіночої статті (віком не старше 40 років), які мають або здобувають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, позитивно характеризуються за місцем навчання або роботи та визнані придатними за результатами ВЛК військкоматів.

Навчання для тих, хто вже має вищу освіту, можливо проходити у вільний від основної роботи час.

Важлива умова – відповідність напряму підготовки у виші, закінченому раніше, військово-обліковій спеціальності, за якою проводиться підготовка офіцерів запасу.

Умови прийому на навчання визначають Постанова КМУ № 48 від 01.02. 2012 р. із змінами 2015 р. та доданий до неї Порядок.
У порядку зазначено, що “військова підготовка, як правило, планується та проводиться протягом одного навчального дня на тиждень (методом проведення “військового дня”) строком до двох років навчання“.

Наприкінці таких курсів тривалість навчального збору за всіма військово-обліковими спеціальностями становить 30 діб.

Тривалість комплексних практичних занять за всіма військово-обліковими спеціальностями становить три тижні (108 годин під керівництвом науково-педагогічних працівників та 30 годин самостійної роботи).

Навчальний збір завершується випускним екзаменом та складанням військової присяги.

Критика і пояснення Тетяни Чорновол

Після появи інформації про те, що депутат Тетяна Чорновол “екстерном” стала артилеристом та офіцером ЗСУ, в соцмережах почало лунати багато критики – як щодо правомірності і якості таких курсів (“навчалася лише на папері”), так і з приводу порушення статуту в формі одягу Чорновол на присязі (кітель заправлений у штани, помилково розташовані шеврони, неправильна стійка з автоматом у строю).

Водночас колишній снайпер Української добровольчої армії, журналіст Олена Білозерська заявила, що навчалася з Чорновол на тому ж факультеті і приблизно в той самий час, що й депутатка, та може підтвердити її старання у військовій науці.

“Я навчалася на тих самих курсах, що й Чорновол. Це курси підготовки офіцерів запасу при Національному університеті оборони України ім. Черняховського. Випустилася взимку. Вона влітку, через півроку. Частину часу ми займалися разом. Я бачила, як вона навчалася.
У неї світла голова, вона опановувала навчальний матеріал швидше за інших. Вміє робити всі розрахунки зі стрільби й управління вогнем, які входили у нашу програму. Помилки, які при мені робила, були не в розрахунках, а в подачі команд. Вона реально вчилася, а не “рахувалася” у військовому виші. На лекції приходила по п’ятницях, як і весь її взвод (у них навчання один день на тиждень протягом двох років), а також в інші дні, коли мала час, долучалася до нашого взводу (ми займалися щодня протягом чотирьох місяців)”, – написала Білозерська у “Фейсбуці”.

При цьому Білозерська визнала, що завдяки статусу нардепа Чорновол змогла скоротити навчання на рік.

“Так, зовсім звичайною курсанткою вона не була. Викладачі зважали на те, що вона депутат, йшли їй назустріч і часто займалися з нею окремо, за індивідуальною програмою, щоб вона могла випуститися раніше (бо інакше б випустилась аж за рік)”, – розповіла офіцер Білозерська.

“Так, вона була разом з нами на зборах – кілька днів, і була присутня на бойових стрільбах [з іншим курсом], що дуже обурювало деяких моїх сокурсників, бо якби вона не була депутатом, вона б туди, ясна річ, не потрапила. Все це правда.
Тобто Таня користувалася деякими “привілеями”, які давав її статус, але використовувала це – для навчання. Вчилася жадібно, з великим бажанням. Так, був неприємний момент, коли її, наскільки ми зрозуміли, зібралися поставити, чи навіть поставили, на бойові стрільби, знявши задля цього одного з наших курсантів. Ми дуже обурювалися цим. Але, наскільки я пам’ятаю, зрештою відстрілялися всі, хто за рівнем власних знань міг це зробити”, – написала Білозерська.

Також екс-боєць УДА пригадала, як на прохання заступника командира взводу депутатка розмножила довідник з топографії, потрібний нам для навчань.

Тетяна Чорновол – артилеристка. Фото з ФБ (галерея):

Тетяна Чорновол - присяга ДС Тетяна Чорновол - гармата Тетяна Чорновол - присяга 25 взвод Тетяна Чорновол - присяга Тетяна Чорновол - присяга _ Тетяна Чорновол - присяга Тетяна Чорновол - артилерія
<
>
Фото з ФБ

Сама Тетяна Чорновол не відповіла на запитання “Новинарні“, чи справді статус члена парламенту допоміг їй закінчити факультет офіцерів запасу в більш стислі терміни і чи планує вона після депутатства служити в ЗСУ.

Водночас Олена Білозерська розповіла в соцмережі: “Щодо майбутнього Чорновол. Мені особисто вона казала взимку, що після закінчення її депутатської каденції (а можливо, і раніше) наново балотуватися не буде, а піде в армію. Не знаю, чи й зараз у неї такі плани, але – за що купила, за те продаю”.

“…Оцей бруд, яким її облили – не за політику, а за закінчення офіцерських курсів, і за те, що в неї при цьому неправильно заправлений китель – я вважаю, це ницість”, – додала Олена.

Сама Тетяна Чорновол у “Фейсбуці” у відповідь на критику написала: “…Що я поганого зробила? Може, я за копійки квартиру купила? Чи, може, я зробила і пишаюся чимось аморальним, антидержавним, я когось чи щось зрадила? Що я поганого зробила? Чи в Україні прийняти військову присягу – як ганьба? Гонорово – “откосіть”?

“До речі, ця історія з моєю присягою набагато глибша. Раніше отримати офіцера запасу – це був легальний шлях відкосити від армії. У нас держава отримувала сотні тисяч офіцерів запасу, а коли почалася війна і армія потребувала офіцерів, виявилось, що закон забороняє їх призвати. Це було практично неможливо, але мені вдалося провести норму призову офіцера запасу. Офіцер запасу перестав бути фейковим, він став одиницею обороноздатності країни. Тепер військова кафедра – це не шлях відкосити.
Вже після прийняття цієї норми я сама пішла на військову кафедру. Не до, а після. Я не піарилася, ви всі навіть не знали, що я здобуваю освіту. Я не з’являлася на екранах, бо була зайнята – я справді багато вчилася і форму, яку ви так критикували, купувала в звичайному воєнторзі на вокзалі… І я хоч убий не розумію, що я зробила поганого”, – заявила політик, чоловік якої Микола Березовий загинув у серпні 2014 року біля Іловайська.

Читайте також:
У СІЗО повісився ймовірний учасник нападу на Чорновол

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна