На Донбасі ЗСУ протистоять 32 тисячі російських найманців, – Муженко

 

Об’єднаним силам на Донбасі протистоять приблизно 32 тисячі бойовиків із російських формувань.
Про це заявив головнокомандувач ЗСУ – начальник Генерального штабу ЗС України Віктор Муженко в інтерв’ю “BBC News Україна“.

“Ми говоримо про те, що там (в ОРДЛО) є російські регулярні військові формування, переформатовані ще в кінці 2014-го та у 2015 році на 1-й та 2-й армійські корпуси. Загальна чисельність цих військ – близько 32 тисяч людей. Також є понад 700 танків, гармати, артилерійські системи”, – сказав генерал армії Муженко.

“Цікаво, що це не угрупування так званих “ЛНР/ДНР” – це регулярні підрозділи, які по своїй системі управління підкоряються штабу 8-ї загальновійськової армії, що дислокується в Новочеркаську (Ростовська область РФ – “Н”). Крім того, там є найманці, а також військовослужбовці регулярних ЗС РФ”, – зазначив він.

“Ми зараз спостерігаємо збільшення матеріальних запасів. Тобто заходять колони з Росії, яка перевозять матеріальні засоби, в тому числі боєприпаси”, – додав начальник Генштабу ЗСУ.

Говорячи про сценарії розвитку подій на Донбасі, Віктор Муженко підкреслив, що вирішення цього конфлікту лежить в політичній площині.
“Є відповідні ініціативи української сторони, які передбачають багато кроків. На жаль, їх не підтримує російська сторона”, – сказав головнокомандувач.

Водночас він вважає, що “це ніякий не заморожений конфлікт, це гарячий конфлікт”.

“Ми готуємося не тільки реагувати у форматі Мінських домовленостей, ми готуємося до відбиття повномасштабної агресії, і тому передбачаємо доукомплектування військових частин до тих потреб”, – сказав Муженко, відповідаючи на запитання про 120-мм міномети ЗСУ.

Також начальник ГШ стверджує, що присутність українських ВМС в акваторії Азовського моря обов’язково треба збільшити.

“Ми плануємо не тільки посилення присутності в морі, а й проведення заходів з оборони узбережжя Азовського моря.
В самому морі своїми силами та засобами діють прикордонники, але обов’язково буде певне нарощування присутності формуваннями ВМС”, – сказав Муженко.

Читайте також:
Муженко просить для війська бюджет 112 млрд. грн.,
щоб удвічі збільшити базову зарплату

100 днів ООС замість АТО: перші підсумки від Наєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна