Чим відома активістка FEMEN Оксана Шачко, яка повісилася в Парижі. ФОТО

 

Одна із засновниць руху FEMEN, 31-річна українка із Хмельницького Оксана Шачко покінчила життя самогубством у Парижі, де постійно жила останніми роками.

Як повідомляє Telegram-канал Paris Burns, смерть сталася в понеділок, 23 липня, в паризькій квартирі Шачко.

Інша засновниця FEMEN Анна Гуцол в коментарі “Українській правді” підтвердила, що Оксану знайшли в понеділок у її квартирі в Парижі.

“Оксана повісилась. Її друзі стверджують, що бачили її у п’ятницю востаннє. А вчора вирішили вибити двері і знайшли її”, – розповіла Гуцол.

За її даними, передсмертна записка є.

“Попередньо самогубство, але чекаємо на офіційну відповідь поліції”, – зазначила співзасновниця FEMEN.

Гуцол каже, що знайомі померлої зв’язалися з посольством України та рідними Шачко, вони будуть вирішувати, де її поховати.

Як передає Paris Burns, Шачко залишила записку англійською мовою до паризької богеми, з якою вона останнім часом щільно спілкувалася: “Ви всі фейк”.

Запис відповідного змісту Шачко залишила за день до смерті в Інстаграмі.

Крім того, в червні вона писала на скріншоті для Інстаграму – “нема настрою жити”.

Як відомо, після переїзду на постійне мешкання до столиці Франції Оксана Шачко стала художницею.

“У Оксани було багато виставок, увага преси, багаті друзі. За останні два роки вона намагалася накласти на себе руки двічі. Третя спроба, на жаль, виявилася успішною”, – зазначає знайома Шачко в повідомленні.

Оксана Шачко народилася в місті Хмельницький 31 січня 1987 року.

Вона розповідала, нібито у 15 років покинула родину, деякий час Шачко жила у монастирі, проте розчарувалася у впливі релігії на жінок і покинула заклад.

У квітні 2008 року вона стала однією із засновниць організації FEMEN (разом з Анною Гуцол та іншою хмельничанкою Олександрою Шевченко).

2010

“Феменки” починали з виступів за права студентів і жінок, але невдовзі почали влаштовувати протести топлес з будь-яких приводів, переважно політичних, ставши одним із найбільш упізнаваних “брендів” сучасної України у світових медіа.

Згодом у журналістських розслідуваннях ішлося про замовний, платний характер деяких політичних акцій FEMEN.

Шачко вперше оголила груди на акції в Києві у серпні 2009 року.

Оксана була чи не найактивнішою активісткою FEMEN під час акцій 2009-2012 років як в Україні, так і за кордоном.

2011

Так, у серпні 2011 року Шачко і Шевченко виступили “спойлерами” влади Януковича під час судового процесу над Юлією Тимошенко. Біля Печерського райсуду дівчата вилізли на дах автозака із гаслами “Вільна каса” та “Зарезервовані для бандитів”.

“FEMEN проти того, щоб гризня двох кримінальних угруповань подавалася народу в світлі боротьби добра і зла. Як одна, так й інша сторона конфлікту нескінченно далекі від потреб простих людей і не мають морального права виступати від їх імені”, – ішлося в повідомленні “жіночого руху” в розпал процесу над екс-прем’єркою, на боці якої виступала опозиція.

2012

Оксана Шачко була серед трьох активістокFEMEN, затриманих у Москві 4 березня 2012 року на виборчій дільниці під час виборів президента Російської Федерації.

Після того, як проголосував тодішній прем’єр-міністр РФ Володимир Путін, активістки FEMEN оголилися до пояса і вигукували антипутінські гасла.
Ірина Фоміна, Ганна Деда й Оксана Шачко були заарештовані та пізніше депортовані з Росії в Україну.

У червні 2012 року Шачко вже брала участь у “голому” протесті проти Євро-2012 у фан-зоні на Хрещатику, збиваючи ногами зі столу пиво вболівальників збірної Швеції.

У грудні 2012 року Шачко, Інна Шевченко й Олександра Немчинова біля КДБ в Мінську взяли участь у топлес-протесті проти “Бацьки” Олександра Лукашенка й мали чи не найбільші за весь час проблеми. Дівчат нібито викрали і згодом знайшли в Єльському районі Гомельської області – вони були позбавлені грошей та документів, побиті, волосся білявки Шевченко облили зеленкою.

Через два дні після акції дівчат привезли в Київ українські консульські працівники.

“Феменки” розповідали, що розправу над ними влаштували співробітники білоруського КДБ, які в лісі погрожували їм вбивством і знущалися.
У КДБ РБ такі заяви назвали “провокацією”.

Оксана Шачко, як і Олександра Шевченко та Інна Шевченко (білявка, яка 2012 року спиляла поклонний хрест біля Майдані), виїхала на ПМЖ до Франції та отримала там статус політичного біженця в 2013 році.

Надалі Шачко стала художницею, писала “феміністичні” картини, сучасні ікони, влаштовувала персональні виставки.

Про неї писали паризькі журнали.

Шачко з подругами співпрацювала з французькою письменницею Галею Акерман, яка написала книгу про “FEMEN” (2013).

У 2014 році був випущений фільм “Je suis Femen” ( “Я – Фемен”) про Оксану Шачко, режисером якого став Ален Марго.

Інші фото:

Оксана Шачко _4 Оксана Шачко _1 Оксана Шачко _ Оксана Шачко 2010 _1 Оксана Шачко _7 Оксана Шачко _6 Оксана Шачко художник Оксана Шачко Оксана Шачко художник _ Оксана Шачко _8
<
>

Читайте також:
У Чехії винесли вирок активістці Femen, яка напала на президента Земана

Суд обрав запобіжний захід “феменці” Діаш,
яка вразила Лукашенка голим бюстом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна