Звичаї країни-тюрми: в мережу потрапило відео розправи над в’язнем у колонії в РФ

Кадр відео

 

Російська “Новая газета” 20 липня опублікувала матеріал, що став топ-новиною в РФ: статті містить розповідь та відеозапис жорстокого побиття одного в’язня великою групою співробітників виправної колонії №1 у Ярославлі.

Запис було зроблено 29 червня 2017 року відеореєстратором одного з тюремників, присутніх під час екзекуції.
Журналісти стверджують, що отримали його від правозахисної організації “Общественный вердикт”.

На відео засуджений – його називають Євген Макаров – лежить на столі обличчям донизу, кілька людей тримають його за руки і ноги.  Загалом у кімнаті близько 20 осіб, багато хто з них одягнений в камуфляжну форму з нашивками ФСИН (Федеральної служби виконання покарань РФ). Вони по черзі б’ють в’язня гумовими кийками і кулаками по гомілках, п’ятах, обличчю; час від часу ллють йому на голову воду через рушник. В’язень кричить.

Увага! Відео містить  сцени насильства!

“Рік тому юрист “Общественного вердикта” Ірина Бірюкова розповідала “Новой”, як отримала звістку про те, що після тортур Макаров не може встати на ноги, ходить під себе кров’ю”, – зазначено в статті.

Після цього Бірюкова поїхала в Ярославль, проте адміністрація колонії кілька днів відмовлялася пропускати її до Макарова, стверджуючи, що він не може спілкуватися з адвокатом “за медичними показаннями”.

Пізніше Бірюковій вдалося побачитися з ув’язненим. У протоколі огляду написано, що в нього зафіксовані численні гематоми і садна, ґуля над оком, судини в оці, що лопнули, порізи від наручників, шкіра, що лопнула в кількох місцях зокрема на ногах; його нога була жовтувато-синього кольору. Макаров не міг сидіти й ставати на ноги.

Макаров розповідав, що “послав на …” співробітників колонії, які під час його відсутності в камері ШІЗО №6 витягнули з Біблії й кинули на підлогу листа від матері.
Після цього тюремники влаштували його побиття на партах у класі для виховної роботи, закривши рота коричневим махровим рушником.

За версією інспектора колонії, після грубого висловлювання Євгена Макарова попереджали, що буде “буде складено акт про порушення”, від нього нібито вимагали вийти з камери, той відмовився. Після цього Макарова повели до кабінету оперативного працівника, в’язень нібито закликав інших засуджених до непокори, намагався порізати собі шию цвяхом, розмахував ногами, а коли на нього наділи наручники, бився обличчям об стіну.
Інспектор, при спробі заспокоїти Макарова, нібито завдав йому “близько восьми ударів спеціальним засобом “палицею гумовою”.

За словами Макарова, це було вже друге побиття й тортури, яким його піддали після розправи у квітні 2017 року, коли в колонію “для профілактики” зайшов спецназ ФСВП.

Після звернення адвокатів і Європейського суду з прав людини була проведена внутрішня перевірка, в ході якої співробітників “зони” перевіряли на поліграфі, а слідчий дивився записи з реєстраторів. Однак він перевищення посадових повноважень не побачив.

Правозахисники разом з ув’язненими впізнали практично всіх, хто був присутній на відео, та опублікували їхні імена й посади. Очолював групу заступник начальника колонії з виховної роботи Іван Калашников.

Адвокати наполягають, що до відповідальності потрібно притягнути все начальство колонії та слідчого Свірського.

“Той, хто зможе подивитися хоча б десять секунд із відео, яке зуміли роздобути адвокати, скаже слідчому Свірського із Заволзького слідчого відділу, що він даремно так сліпо вірить ФСІНівському детектору брехні.
Спочатку саме Макаров говорив правду, до найдрібніших деталей. А співробітники колонії, як явно випливає з відео, брехали під протокол, а отже, повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності не тільки за тортури, а й за дачу неправдивих свідчень”, – ідеться в статті.

Після публікації відео стало відомо, що російська служба виконання покарань почала перевірку за його матеріалами, а слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу через перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства.

Як відомо, в російських колоніях утримуються близько 70 засуджених, обвинувачених або підозрюваних українців. Деякі з них неодноразово заявляли про тортури і побиття, зокрема Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олексій Чирній, Олександр Костенко, Євген Панов та інші.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна