Останнє слово слово Карпюка в суді Грозного: “Мій злочин перед Росією – те, що я українець”

 

Український політв’язень Микола Карпюк у своєму останньому слові у Верховному суді Чечні (Російська Федерація) розповів про те, як його катували та чинили на нього психологічний тиск, вимагаючи дати свідчення проти себе. Про це пише російська “Новая газета“.

За версією російського слідства, Карпюк та ще один українець Станіслав Клих у 1994-1995 роках воювали в Чечні на боці бойовиків та причетні до вбивства російських військовослужбовців.

“Усе, що створено в цій кримінальній справі, будується на тому, що мене змусили себе оббріхувати. Навіщо факти, докази, коли існує електричний струм. Не вийшло електричним струмом, мені сказали: завтра тут буде твій малолітній син і з ним робитимуть те, що робили з тобою. Тоді я сказав: “Так, я підпишу всю вашу мерзотну брехню”. І підписав”, — сказав Карпюк в останньому слові в суді.

За словами колишнього заступника голови УНА-УНСО, його єдиний злочин перед Росією — це те, що він українець.

“Правильно сказав командир групи, яка катувала мене: “Ти перетнув кордон Російської Федерації? Тут прав не існує”. Як жартують тут чеченці: хіба ти, Миколо, не знав, що в Російській Федерації бути українцем — це діяння, що карається кримінально? Тепер знаю”, – розповів обвинувачений.

Також Карпюк заявив, що не засуджує українця Олександра Малофєєва, який дав обвинувальні свідчення проти нього та Клиха, оскільки вважає, що це теж було зроблено під тиском російських спецслужб.

Крім того, лідер УНА-УНСО відзначив роботу своїх адвокатів, назвавши їх правозахисниками. “Я дякую долі за те, що вона дозволила мені познайомитися з ними”, – сказав Карпюк.

Як зазначає видання, під час останнього слова Станіслав Клих задер холоші штанів, повис на клітці та став показувати сліди опіків на ногах як доказ застосування тортур проти нього.

Після того, як колегія присяжних визнала українців винними у вбивствах росіян в Чечні, Карпюк сказав: “Раби не могли відпустити людину”.
Нагадаємо, на засіданні суду в Грозному 19 травня колегія присяжних визнала Карпюка і Клиха винними “в участі у бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні декількох десятків російських солдатів”.
На тому ж засіданні Верховний суд Чечні продовжив арешт українців до кінця серпня.

Адвокат Карпюка Ілля Новіков зазанчив, що вирок Клиху й Карпюку може прозвучати наступного тижня.

Читайте також:
Політв’язню Клиху в Чечні дають психотропні препарати

Колишнього члена УНСО Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації, коли журналіст приїхав у гості до вагітної дівчини в місто Орел.
У березні 2014 року був схоплений російськими прикордонниками і доправлений у Брянськ один із лідерів Української національної асамблеї та “Правого сектору” Микола Карпюк, який прямував у Росію на політичні переговори.

У лютому 2016 року російська правозахисна організація “Меморіал” визнала Карпюка та Клиха політв’язнями.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна