Вашингтон відкидає пропозицію Путіна про референдум на Донбасі

 

Адміністрація президента США Дональда Трампа не має наміру підтримувати пропозицію Кремля щодо проведення референдуму на окупованому Донбасі з метою визначення статусу цих територій.
Про це повідомляє американське видання The Hill з посиланням на Білий дім.

“Адміністрація Трампа не розглядає питання підтримки референдуму на сході України”, – сказав речник ради національної безпеки при Білому домі Гаррет Маркіс.

Він зазначив, що Мінські угоди від 2015 року, покликані забезпечити встановлення миру на Донбасі, “не мають жодної опції для референдуму”.

“Більше того, організація так званого референдуму в тій частині України, яка не перебуває під контролем уряду, не матиме законності”, – наголосив Маркіс.

Таку позицію Білого дому підтвердив і Державний департамент США.

“Для ясності: Адміністрація не розглядає питання підтримки референдуму на сході України. “Референдум” не матиме законності. Ми продовжуємо підтримувати Мінські угоди для урегулювання конфлікту на Донбасі”, – наголосила речник Держдепу Хізер Науерт.

Раніше посол РФ у США Анатолій Антонов підтвердив, що Путін на зустрічі з Дональдом Трампом порушив цю тему. За словами посла, президент Росії зробив “конкретні пропозиції” щодо того, яким чином владнати поточний конфлікт на сході України.

Як повідомлялаНовинарня“, за даними агенції Bloomberg, президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з главою Сполучених Штатів, яка відбулася 16 липня в Гельсінкі, запропонував провести на окупованому Донбасі референдум про статус цих територій. У відповідь президент США нібито запропонував не розкривати публічно пропозицію російського лідера, щоб розглянути її.

У пропозиції Путіна йдеться про проведення голосування жителями окупованих територій щодо їхнього статусу за участю міжнародної спільноти.

17 липня Путін заявив, що домовився з Трампом опрацювати на експертному рівні питання врегулювання кризи в Україні.
“Ми говорили стосовно України, там є деякі нові ідеї щодо способів врегулювання кризи на південному сході країни, домовилися опрацювати це поки на експертному рівні”, – сказав глава Кремля.

Як повідомляла “Новинарня“, на прес-конференції в Гельсінкі 16 липня Путін заявив, що президент США вважає анексію Криму незаконною, але для РФ це “питання закрите”.

19 липня Трамп написав у “Твіттері”, що Трамп хоче нової зустрічі з Путіним – щоб обговорити зокрема Україну, та запрошує його до США на осінь.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна