Другі роковини вбивства Шеремета: поліція і прокуратура розповіли про розслідування

 

Заступник голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін заявив, що слідство “встановило особу, яка може бути причетна до вбивства журналіста Павла Шеремета, але поки її не ідентифікувало”.
Про це він сказав під час брифінгу в Одесі 20 липня, в день других роковин загибелі Шеремета.

За його словами, до складу посиленої слідчо-оперативної групи входять найкращі співробітники слідства і кримінального розшуку, які  провели дуже великий об’єм роботи.

“Це правда. Багато критиків кажуть, що немає позитивних результатів. Від лиця кримінальної поліції можу сказати, що позитивні результати є”, – заявив Аброськін, якого цитує “Українська правда“.

“Проведена робота по певних напрямках. Сьогодні можу сказати, що встановлена особа, тобто не особа установлена, а людина, яку можна ідентифікувати”, – сказав Аброськін.

Оперативники опрацювали понад 3 тисячі терабайтів відеоматеріалів, які були вилучені у ході слідчо-оперативних заходів.

“У подальшому ця робота, яка була проведена, дасть нам можливість встановити особистість людини, яка була на відео безпосередньо під час мінування”, – розповів представник НПУ.

У свою чергу речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко повідомив у “Фейсбуці”, що в кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого п. 5 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) вже проведено більше 20 різних експертиз, деякі ще тривають.

“За словами слідчих, опитані десятки людей, проведено моніторинг ефіру мобільного зв’язку, вивчені записи камер відеоспостереження і матеріалів, які з’являлися в медіа-просторі”, – розповів він.

Лисенко зазначив, що на даному етапі відпрацьовуються чотири основні версії щодо мотивів вчинення вбивства Павла Шеремета: професійна журналістська діяльність; особисті неприязні відносини; дестабілізація обстановки в Україні; помилка об’єктом (підірваний автомобіль належав Олені Притулі).

“До проведення експертних досліджень залучені фахівці ФБР. Про підозру поки нікому не повідомлялося”, – підсумував Лисенко.

Цього ж дня представництво Європейського Союзу в Україні видало заяву щодо розслідування вбивства Шеремета.
“Ми очікуємо, що українська влада проведе прозоре розслідування цього злочину, аби притягнути винних до відповідальності. Прогрес у цій справі, без сумніву, буде важливим для забезпечення довіри громадян до правоохоронних органів”, – йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці місії ЄС.

Нагадаємо, журналіст “Української правди”, громадянин РФ Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок підриву автомобіля, їдучи на радіо “Вести” в авто шеф-редактора “УП” Олени Притули.
Силовики кваліфікують загибель журналіста як умисне вбивство.
У поліції повідомляли, що основна версія загибелі журналіста Павла Шеремета – його професійна діяльність.
Винних у вбивстві журналіста або замовників підриву його авто до цього часу не встановили.

10 травня 2017 року було оприлюднено фільм “Вбивство Павла”, автори матеріалу – редакція розслідувань “Слідство.Інфо” та представники міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP.
У фільмі, зокрема, йдеться про те, що колишній чи теперішній співробітник СБУ Ігор Устименко був помічений на відео з камер спостережень у ніч перед вбивством Шеремета біля його будинку. Тієї ночі невідомі особи (зокрема жінка) закладали вибухівку в авто, яким користувався Шеремет.

19 липня 2017 року на сайті “Української правди” низка правозахисних та громадських організацій опублікували звернення до української влади щодо розслідування вбивства Шеремета. У ньому викладені вимоги: залучити до спільної оперативної слідчої групи, яка була створена на базі головного слідчого управління МВС, слідчих, прокурорів, детективів високого рівня кваліфікації з країн ЄС, Великої Британії та США; публікувати щоквартальні звіти про перебіг розслідування вбивства Шеремета тощо.

У вересні 2017 року стало відомо, що головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета задля захисту життя осіб, “які беруть участь у кримінальному судочинстві”.

У лютому 2018 року редактор-засновник “Української правди” Олена Притула виступила з вимогою до генпрокурора Юрія Луценка розслідувати загибель Шеремета як терористичний акт.

Читайте також:
Розслідування вбивства Шеремета заглохло, – Комітет захисту журналістів

Поліція допитала екс-СБУшника Устименка,
який стежив за Шереметом перед його загибеллю

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.