Світ прокинувся не на твердому континенті, а серед відкритого моря, – Єрмоленко

 

Володимир Єрмоленко
український філософ, публіцист, викладач Києво-Могилянської академії, експерт МГО “Інтерньюз-Україна”

(FB)

Америка вже не є “господарем” світу. Вона вже не є джерелом його порядку. Але вона ще достатньо сильна, щоб залишатися джерелом його хаосу.

Логіка впливу проста: якщо ти не можеш задавати порядок системі, ти ще можеш впливати на неї через хаос. Якщо ти все ще близько до центру, але не можеш керувати – ти можеш розхитувати. Так часто роблять старі гегемони, відчуваючи, як влада вислизає з їхніх рук/

Wе, насправді, путінська логіка. Якщо ти не можеш впливати через конструювання, ти можеш впливати через деструкцію. Путін випробовував цю теорію на пострадянському просторі; потім на Близькому Сході; потім у Європі та США. Десь працює, десь ні.

Але Трамп випробовує цю логіку вже для всього світу. Вплив через хаос. Бо якщо ти все ще в центрі, але не можеш керувати – ти принаймні можеш задавати хвилі хаосу.
І в тебе тільки одна перевага перед іншими: ти можеш хвилями керувати. Ти знаєш прогноз погоди, бо погода – це ти.

Трамп у чомусь учень Путіна – тільки значно ірраціональніший. Там, де в Путіна КГБшний прорахунок, у Трампа – інстинкт. Там, де Путін тільки прагне бути твариною, вождем і “вожаком зграї”, там Трамп ним є природно, самою своєю суттю. Путін повернув зоополітику у світ, Трамп її довів до первісних (і примітивних) висот.

До чого це я? До того, що сьогодні (на переговорах у Гельсінкі 16 липня – “Н”) Трамп явно програв Путіну.

Але це не означає, що завтра він не запустить якоїсь іншої хвилі. І не перетворить сьогоднішню путінську радість на щось протилежне.

Світ просто одного дня прокинувся не на твердому континенті, а серед відкритого моря. І з глибин його підіймається шторм.

Читайте також:
Українські соцмережі про саміт Трамп-Путін: ця вистава має нас протверезити

“Містере Трамп, не забудьте…”
Графік Єрмоленко видав нову серію плакатів – про саміт США-РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна