Нацбанк презентував нову банкноту 20 гривень

 

Нацбанк України презентував оновлену банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року – з оновленим дизайном та удосконаленою системою захисту.
Як передає “Новинарня“, про повідомили в прес-службі НБУ 17 липня.

Нову купюру 20 гривень буде введено в обіг 25 вересня 2018 року.

Оновлюючи дизайн та удосконалюючи захист банкнот, Національний банк прагне до підвищення їх надійності, заявив на презентації купюри директор департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

“Це третя банкнота в новому банкнотному ряді національної валюти. Вона продовжує оновлення номінального ряду банкнот попереднього зразка, розпочате Національним банком у 2014 році для підвищення надійності гривні”, – сказав Зайвенко.

За його словами, першочергово НБУ планує виготовити та ввести в готівковий обіг близько 5 млн. штук оновлених банкнот номіналом 20 гривень для подальшого розподілу між банками України, які, в свою чергу, забезпечать ними банкнотами українців.

Банкноти зразка 2003 та 2018 років перебуватимуть в обігу одночасно.
Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 20-гривневі банкноти зразка 2003 року.

Зазначається, що, за міжнародними стандартами, грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім унеможливити спроби шахраїв підробити банкноти.

Станом на початок липня цього року кількість банкнот номіналом 20 гривень в обігу становила майже 127 млн. штук (близько 4,4% від загальної кіль-кості банкнот у готівковому обігу).

Загалом у зв’язку з фізичним зношенням банкнот гривні Національний банк щороку вилучає близько 800 млн. штук банкнот усіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти низьких номіналів від 1 до 20 гривень.

Наприклад, минулого року Національний банк вилучив з обігу зношених та значно зношених банкнот загальною кількістю 749 млн. штук на суму 48 млрд. гривень, у тому числі банкнот номіналом 20 гривень – 72 млн. штук на суму майже 1,5 млрд гривень.

Читайте також:
З 1 липня в Україні почали діяти правила округлення розрахунків із копійками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.