З 1 липня в Україні почали діяти правила округлення розрахунків із копійками

 

Із неділі, 1 липня 2018 року, в Україні почали діяти правила заокруглення сум із копійками при розрахунках.

За рішенням Національного банку України, яке він уперше оприлюднював ще в листопаді 2017-го, в разі відсутності дрібних монет у покупця і продавця підприємства сфери торгівлі і послуг мають заокруглити суму решти згідно з правилами НБУ.

Сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення – до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.
Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення – до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Відповідні норми містяться в постанові НБУ від 15.03.2018 р. №25.

Тоді керівник НБУ Яків Смолій заявляв, що таке рішення прийнято “в рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу”.

Крім того, Нацбанк припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок.

Ці номінали розмінних монет й надалі залишатимуться в обігу та будуть виконувати функцію засобу платежу. Проте у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.

“У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами”, – заявляли в Нацбанку.

Також торговельна мережа і далі може встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

Ціни від запровадження заокруглення не зміняться, а отже, реалізація цієї ініціативи, на думку НБУ, не призведе до подорожчання товарів та послуг.
Також запровадження правил заокруглення не матиме впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари.

У березні тодішній в. о. голови Нацбанку Яків Смолій зазначав: “Якщо екстраполювати ці рішення на сьогоднішню структуру готівки в обігу, з нього зникне майже 47% від загальної кількості монет в обігу – це понад вісім мільярдів монет дрібних номіналів. Водночас, більш ніж один мільярд банкнот буде замінено монетами. Тож середня кількість монет, що припадають на одного українця, скоротиться вдвічі, а банкнот в обігу стане на 40% менше. І цей ефект ми побачимо вже через два-три роки”.

Національний банк України закликав фінансові установи не ухилятися від прийому монет дрібних номіналів під час здійснення розрахунків і касових операцій.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.

Читайте також:
Канада випустила монету у вигляді української писанки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна