Конституційний Суд відкрив провадження через занижені зарплати прокурорів

 

Колегія суддів Конституційного Суду України 4 липня відкрила провадження з питання заробітної плати прокурорів.
Про це повідомляє сайт Генеральної прокуратури України.

Ідеться про конституційне провадження у справі з питання неконституційності положення пункту 26 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України в частині, яка передбачає, що норми і положення статті 81 закону “Про прокуратуру” застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

З відповідним поданням до КС звернулися 50 народних депутатів України, уповноваженим представником яких виступив народний депутат від фракції БПП Валерій Карпунцов, за ініціативи Ради прокурорів України.

“Суть питання полягає в тому, що законом України «Про прокуратуру» як гарантію незалежності від незаконного впливу, тиску чи втручання у здійснення повноважень визначено сталий посадовий оклад прокурора місцевої прокуратури з 1 січня 2017 року у розмірі 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Разом з тим законом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28 грудня 2014 року Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України доповнено нормою, яка фактично зупинила дію закону «Про прокуратуру» в зазначеній частині”, – йдеться в повідомленні ГПУ.

У результаті, пояснили в прокуратурі, посадові оклади прокурорів виявилися значно нижчими (більше ніж утричі) порівняно із сумами, передбаченими статтею 81 закону “Про прокуратуру” (постанова КМУ від 31 травня 2012 року №505 “Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників органів прокуратури” в редакції постанови КМУ від 30 серпня 2017 р. №657).

Так, ідеться у повідомленні, порушення визначених законом “Про прокуратуру” гарантій незалежності прокурорів спонукало Раду прокурорів України звернутися до нардепа Карпунцова з проханням ініціювати звернення до КСУ щодо невідповідності Конституції згаданих норм Бюджетного кодексу.

Читайте також:
Головний військовий прокурор має дві ділянки,
чотири дорогі годинники й жінку-мільйонерку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна