Символічно: Суд ЄС зняв із Клюєва-старшого частину старих санкцій

 

Суд Євросоюзу зняв з Андрія Клюєва санкції періоду 2017-2018 років, дія яких завершилася у березні поточного року.
Таке рішення суд у Люксембурзі оприлюднив у середу, 11 липня, передає “Німецька хвиля”.

Донеччанин Андрій Клюєв – колишній перший віце-прем’єр-міністр (2010-2012), секретар РНБО (2012-2014), голова адміністрації президента Віктора Януковича (2014) також клопотав про анулювання санкцій за період 2016-2017 років, але їх суд залишив у силі.

За оприлюдненими матеріалами суду, Клюєв-старший наголошував, що Рада ЄС, яка наклала на нього санкції, “не спромоглася надати доказів, що він підривав демократію, верховенство права або права людини в Україні”.
Водночас Андрій Клюєв наполягав, що демократію підриває чинна українська влада.

“Інформація (…) надіслана у листах Генеральної прокуратури України – єдина підстава, на яку покладалася Рада ЄС у питанні збереження імені позивача у [санкційному] списку – є неповною і сповненою суперечностей, які мали би змусити Раду засумніватися, чи наявні докази є достатніми”, – йдеться у висновку суду.

Як повідомлялося, у березні 2014 року ЄС запровадив санкції у вигляді заморожування активів стосовно 18 високопосадовців України часів президента Януковича. Згодом санкції щорічно продовжувалися.
Однак деяким особам шляхом опротестування у Суді ЄС вдавалось домогтися їх скасування. Так, молодший брат Клюєва, Сергій Клюєв виграв у Суді ЄС справу проти Ради ЄС у лютому 2018 року. Суд визнав, що за декілька років, відколи вперше було запроваджено санкції проти Клюєва-молодшого, українська сторона мала б продемонструвати поступ у розслідуванні справ і принаймні стисло надати європейським партнерам відповідну інформацію. При цьому Сергію Клюєву вдалося скасувати ще чинні санкції.
До того іншим соратникам Віктора Януковича вдавалося скасувати санкції постфактум. Тобто такі перемоги у суді мали для них суто символічне значення.

У березні 2018 року Рада ЄС продовжила на рік – до 6 березня 2019 року – рішення про замороження рахунків 13 осіб, названих винними в незаконному привласненні українських державних коштів або у зловживанні службовим становищем, що призвело до втрати державних коштів України.

Таким чином, санкції щодо Андрія Клюєва на період до 2019 року залишаються чинними.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна