Україномовна пісня вперше очолила чарт із 10 млн. переглядів. Навіщо тоді Мінінформ?

 

Денис Казанський
журналіст, блогер, переселенець з Донеччини

(FB)

Побачив новину, що україномовна пісня вперше очолила чарт в українському сегменті ютубу. Трек “Плакала” гурту Kazka набрав 10 мільйонів переглядів.

Сходив за посиланням і на свій подив виявив, що мова йде навіть не про відеокліп, а просто про аудіозапис. Тобто хтось просто залив музику, прикріпив картинку і в такому вигляді пісня дійсно набрала 10 мільйонів переглядів, а точніше – прослуховувань (станом на ранок 10 липня вже понад 11 мільйонів – “Н”).

Це дуже круто, тому що на ютубі немає ніяких квот, там усі поставлені в рівні ринкові умови, і в лідери вибивається той, кому вдається справді зацікавити глядача. Крім того, люди на ютубі зазвичай дивляться кліпи. А тут українська пісня обігнала російськомовних конкурентів навіть без відеоряду. Був би якісний кліп – переглядів було б ще у 3-4 рази більше.

Радісно від того, що в Україні з’являються нові якісні виконавці, яких люди слухають не через квоти, але при цьому сумно, що зняти свій кліп, який би конкурував з російськомовної попсою, їм вже не по кишені*. Ось де знадобився б який-небудь грант від держави, але його немає…

Як на мене, дати таким талановитим виконавцям мільйон гривень на кліп – набагато корисніше, ніж витрачати 800 мільйонів гривень на рік на безглузде Міністерство інформації. Ефект буде куди більше.

Гроші в Україні є. Тільки витрачати їх потрібно розумно. Чудова практика – підтримувати таланти, допомагати тим, хто вже щось зробив. Погана практика – викидати гроші у чорну вирву чергового марного міністерства. Якісна музика, кіно і література українською мовою – найкраща агітація за Україну. Набагато більш переконлива, ніж листівка, газета або рекламний борд. Невже це так складно зрозуміти?

Гадаю, сінєкура для Юрія Стеця сильно не постраждала б, якби отримала з бюджету не 800, а 700 мільйонів грн. А 100 мільйонів можна було б віддати на підтримку молодих виконавців та письменників. Результат був би більш відчутний. А так маємо сумну ситуацію, коли у 2018 році українська пісня вперше (!) очолює український чарт. Та й та дивом.

*Зауважимо, що продюсером гурту Kazka є один із найвідоміших продюсерів України Юрій Нікітін, який продюсував або продюсує, серед інших, Ірину Білик, Вєрку Сердючку, групу “НеАнгели” та ін. У 2017 році він заснував першу в Україні “Школу музичного бізнесу”.

Текст пісні “Плакала” гурту Kazka:

Врятуюсь від слів твоїх буду ціла
За рік образ не складу ціну я
Горять, мости горять і сліз моря
Та знай це гра моя, менш слів більше діла
Врятую від стріл твоїх хоч би тіло
Загнав під лід не знайду душу я
Болить, ой як болить, і кров кипить
Та донька вже не спить, менше слів більше діла

Поплакала і знов фіалка розцвіла
Засяяв день таємними знаками
І мама молода й закохана мала
На кухні всі однаково плакали

Зотліла ніч, зранку все стало сіре
Знайти нові кольори мушу я
Лице умий дощем, що треба ще?
Дай серцю під плащем – менше слів, більше віри

Поплакала і знов фіалка розцвіла
Засяяв день таємними знаками
І мама молода й закохана мала
На кухні всі однаково плакали

Читайте також:
“Повітря таке легке навесні”. Фонд “Повернись живим” зняв на фронті
пронизливий кліп на пісню Жадана. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна