Київ знайшов спосіб обійти блокування Угорщиною Комісії Україна-НАТО

 

Україні вдалося обійти блокування Угорщиною саміту НАТО, і засідання відбудеться в Брюсселі 10 липня спільно з Грузією.
Про це заявив голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко в ефірі програми “Завтра”, передає “Радіо Свобода”.

“Завдяки взаємодії із союзниками з НАТО нам вдалося переступити через блок, який встановлює Угорщина… Варіант, який було визначено – це спільне засідання з Грузією якраз через 10 років після Бухарестського саміту, коли і Україні, і Грузії було обіцяно, що вони стануть членами НАТО”, – зазначив дипломат.

За словами Пристайка, обговорюватиметься питання, яким чином за цей час Україна і Грузія просунулися, що ще треба зробити і яка допомога Альянсу може надійти обом країнам.

Вадим Пристайко також припустив можливість блокування Угорщиною ухвалення заяви засідання, але наголосив, що важливішою для України буде декларація саміту.

“Декларація саміту – це документ, за яким живе Альянс від саміту до саміту. Буде також комюніке саміту, яке підписують усі члени Альянсу. Це ті документи, де будуть зафіксовані всі необхідні для України речі”, – уточнив голова представництва.

Пристайко наголосив, що “головною перемогою” буде підтримка НАТО України у протистоянні з Росією.

“Також важливим буде зафіксувати досягнення, які є, та визначити шлях вперед. Нам потрібно розблокувати військово-технічне співробітництво. “Джавеліни” нам дуже допомогли, тому зараз ми говоримо із членами Альянсу про те, що нам потрібна певна допомога: дещо ми готові купувати, а деякі технології нам потрібні для того, щоб армія стала сильнішою”, – підсумував Пристайко.

Як відомо, наприкінці червня Угорщина офіційно відмовилася від вето щодо проведення окремої зустрічі лідерів НАТО за участі українського президента Петра Порошенка, але й надалі блокує Комісію Україна-НАТО – через незгоду з українським законом про освіту, який, на думку Будапешта, нібито звужує мовні права угорської меншини на Закарпатті.
При цьому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що його країна знизила рівень вимог до України щодо закону про освіту – тепер йдеться не про скасування мовної норми, а про виконання двох пунктів рішення Венеціанської комісії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна