Печерський суд повернув $680 тис., арештованих із сейфу екс-зама глави АП Чмиря

 

Печерський райсуд Києва скасував арешт 680,9 тис. доларів, вилучених із банківського сейфу, який орендує Юрій Чмирь – колишній заступник голови адміністрації президента Януковича.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу суду від 21 червня.

Рішення винесено за клопотанням адвоката, який повідомив, що слідством не доведено, нібито кошти набуті незаконним шляхом.

Крім того, як стверджував адвокат, власником грошей є не Юрій Чмирь, а інша особа. Як пише видання, згадана особа – Сергій Пуд, який раніше був парламентським помічником Чмиря, а також нардепа Віталія Хомутинніка.

Прокурор Генеральної прокуратури Іван Нехаєнко подав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності та щодо скасування арешту не заперечував.

Також суд отримав заяву Юрія Чмиря, що він не проти повернення коштів законному володільцю.

“Треба не забути пізніше перевірити декларацію прокурора [Нехаєнка]”, – пише “Судовий репортер” у “Фейсбуці”.

Як повідомляла “Новинарня“, з червня 2017 року ГПУ розслідується справа щодо можливого ухилення від сплати податків і привласнення коштів високопославленим чиновником часів президента Януковича Юрієм Чмирем. На думку слідчих, майновий стан Чмиря, який останні 10 років працював на державних посадах, не відповідає його офіційним доходам.
У липні 2017 року при обшуку з банківського сейфу Чмиря вилучили майже 1,2 млн. доларів.

У листопаді 2017-го суд арештував ці гроші з метою збереження речових доказів. Прокурор доводив, що вони отримані з неофіційних джерел і з них не було сплачено податків до державного бюджету.

Тепер суд взяв до уваги зміну позиції прокурора, що потреба в арешті частини коштів відпала, і арешт скасував.

Решта 502 тис. доларів нібито належать дружині Чмиря.
Гроші, власником яких себе називає Сергій Пуд, були начебто передані Чмирю на зберігання. В його декларації вони не відображені.

Юрій Чмирь був заступником глави адміністрації президента з грудня 2013-го по лютий 2014 року.
У 2010-2013 рр. Чмирь очолював Сумську облдержадміністрацію. У 2006-2010 був народним депутатом від Партії регіонів.

Нагадаємо, ще 18 серпня 2018 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Юрія Чмиря.
Його обвинувачують у приховуванні паспорта, підробці та використанні підроблених офіційних документів, а також у декларуванні недостовірних відомостей, повідомляла ГПУ.

За даними прокуратури, встановлено, що Чмирь не вніс у декларацію власну доньку, хоча в ході слідства зібрано достатньо доказів того, що вони проживали та проживають разом.
Також у декларації не зазначено дев’ять квартир та три паркомісця у столиці, дохід від продажу нерухомості та корпоративні права двох товариств з обмеженою відповідальністю, що належать 20-річній непрацюючій доньці Чмиря.

Окрім того, обвинувачений на підставі заяви про нібито втрату паспорта отримав новий документ, що посвідчує особу. У подальшому він використовував так званий втрачений паспорт для вчинення юридично значущих нотаріальних дій, заявляли в ГПУ.

У податковій документації Чмирь зазначав, що протягом 10 років роботи на держслужбі разом зі своєю родиною загалом заробив близько 0,5 млн. доларів, тоді як у його банківській скриньці під час обшуку було виявлено майже $1,2 млн. готівкою.

Дії колишнього високопосадовця кваліфіковано за ч. 1 ст. 357 (умисне приховування офіційного документа), ч. 1 та 4 ст. 358 (підроблення та використання завідомо підробленого документа) та ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України.

Зараз Юрій Чмирь є депутатом Сумської облради від партії “Відродження”.

Читайте також:
Прокуратура передала підозру екс-заступнику глави АП Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна