Прокуратура передала підозру екс-заступнику глави АП Януковича

 

Колишнього заступника голови адміністрації президента Віктора Януковича, нинішнього депутата Сумської облради Юрія Чмиря підозрюють у приховуванні паспорта, підробці та використанні підроблених офіційних документів, а також у декларуванні недостовірних відомостей.

Про це повідомила в соцмережі прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

За її словами, 20 липня прокурор Сумської області Віталій Матвійчук підписав повідомлення про підозру Чмирю.

Досудове розслідування встановило, що після втечі Януковича Чмирь вирішив отримати другий паспорт громадянина України, щоб приховати велику кількість правочинів із дороговартісним майном.

“Реалізуючи задумане, колишній високопосадовець звернувся із заявою до відповідної установи про нібито втрату паспорта з власної необережності, на підставі чого отримав новий документ, що посвідчує особу. У подальшому підозрюваний використовував так званий втрачений паспорт для вчинення юридично значущих нотаріальних дій”, – розповіла Сарган.

Окрім того, за даними прокуратури, Юрій Чмирь не вніс до декларації свою доньку, яка володіє великою кількістю нерухомості, хоча слідство встановило, що вони проживали та проживають разом, тобто пов’язані спільним побутом.

“Зокрема, в декларації не зазначено 9 квартир та 3 паркомісця у столиці, дохід від продажу нерухомості та корпоративні права двох товариств з обмеженою відповідальністю. Загалом 20-річна непрацююча донька підозрюваного має у власності нерухоме майно та корпоративні права на суму близько 40 млн. грн.”, – зазначають правоохоронці.

Дії колишнього високопосадовця кваліфіковано за ч. 1 ст. 357 (умисне приховування офіційного документа), ч.ч.1, 4 ст. 358 (підроблення та використання завідомо підробленого документа) та ст. 3661 (декларування недостовірної інформації) КК України.

“Колишній високопосадовець не прибув за викликом до прокуратури, повідомлення про підозру вручене слідчими прокуратури Сумської області в Києві у встановлений законом спосіб – керівнику житлово-експлуатаційної організації та адвокату підозрюваного, оскільки двері квартири протягом дня ніхто не відчинив”, – пише Сарган.

Прокуратура вже готує клопотання до суду про обрання депутату обласної ради запобіжного заходу.

Санкція найтяжчої статті, за якою підозрюють Чмиря, передбачає позбавлення волі на термін до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

Раніше Генпрокуратура почала розслідування за підозрою в несплаті Чмирем податків, у нього знайшли майже 1,2 млн. доларів готівкою.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна