Вибори в Туреччині: Ердоган здобув перемогу в першому турі. ІНФОГРАФІКА

оновлено

Чинний президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган іще до завершення підрахунку голосів оголосив про свою перемогу на дострокових виборах, які відбулися у неділю, 24 червня.

Про це він заявив під час звернення до народу в ефірі національного телебачення, повідомляє “Європейська правда“.

“Згідно з неофіційними результатами, наш народ довірив мені роль президента країни, а парламентську більшість – «Народному альянсу»”, – сказав Ердоган.

При цьому сайт центрвиборчкому (Вищої виборчої ради) Туреччини не працював з моменту початку підрахунку голосів. Дані про підрахунок бюлетенів та кількість голосів за того чи іншого кандидата або політичну силу можна було дізнатися лише з урядової агенції “Анадолу” або державного телеканалу TRT.

За інформацією державних турецьких ЗМІ, на той час, коли було пораховано 98% бюлетенів, Ердоган набирав 52,5% голосів (більшість у 63 провінціях із 81), що означало перемогу вже в першому турі.

Найближчий суперник чинного президента, лідер опозиційної Республіканської народної партії Мухаррем Індже, отримав 30,75% голосів (виграв у восьми провінціях).

На третьому місці –  лідер прокурдської партії Селахаттін Демірташ із 8,25% голосів (переміг у 10 провінціях).

Четвертою стала лідерка “Доброї партії” Мераль Акшенер – 7,4% (перше місце вона не посіла у жодній з турецьких провінцій).

Ще два кандидати набрали менше одного відсотка голосів.

При цьому за тиждень до виборів опозиція заявляла, що зять Ердогана, міністр енергетики і природних ресурсів Бераат Албайрак вимагав від державних ЗМІ ще до 22-ї години оголосити перемогу чинного глави держави з результатом 52%. Саме так і сталося (за винятком часу – вказаний відсоток було оголошено близько 23:00).

Тим часом в адміністрації президента Туреччини вже заявили, що Ердогана з перемогою ще ввечері 24 червня привітали президент Азербайджану, а також прем’єри Угорщини та Албанії.

За даними тих-таки державних ЗМІ, на дострокових парламентських виборах, які також відбулися у неділю, перемогу здобув блок, очолюваний правлячою партією Ердогана.

Однак дані наводять знов таки лише державні турецькі ЗМІ. Після підрахунку 98% голосів блок “Народний альянс”, до якого входять Партія справедливості та розвитку (АК Party) на чолі з Ердоганом і Партія націоналістичного руху (МНР), мають 53,6% голосів.

Опозиційний блок “Національний альянс”, до якого входять Республіканська народна партія (СНР), Добра партія (Iyi) та Партія щастя, отримав 34,2% голосів.

Прокурдська Партія демократії народів (HDP) набрала 11,5% голосів.

Решта політичних сил не набирають і 1,5% голосів.

Окремий підрахунок за кожну партію свідчить про лідерство AKP, яка отримала 42,4% голосів і 293 місця у парламенті (абсолютна більшість – 300 голосів). Далі йде опозиційна CHP – 22,7% голосів і 146 місць у парламенті.

Прокурдська партія матиме 67 депутатів у парламенті, союзники Ердогана із партії МНР – 49 депутатів, Добра партія – 45 депутатів.

У Туреччині один із найвищих у світі прохідних бар’єрів: щоб потрапити в парламент, політична сила має набрати більше 10% голосів виборців.

ОНОВЛЕНО. Станом на 9:00 25 червня, за даними “Анадолу”, підраховано понад 99% голосів.

Результат Ердогана – 52,55%.

Явка – близько 87%.

“Анадолу” подає заголовки на кшталт “На виборах перемогла демократія”, “Вибори відбулися в спокійній обстановці”, “Найспокійніші вибори останніх років у Туреччині” та “Вибори пройшли прозоро”, зокрема з посиланням на російських спостерігачів.

Ердоган святкує перемогу. Фото: Анадолу

Також за виборами спостерігала делегація Верховної Ради України на чолі з першим віце-спікером Іриною Геращенко.

Реджеп Таїп Ердоган був обраний президентом у 2014 році на 5-річний термін.
Великі національні збори Туреччини востаннє обирали в листопаді 2015 року, конституційну більшість там мають прибічники Ердогана з альянсу АКР і МНР.

Президент Ердоган погодився на загальні дострокові вибори, після того як до цього закликала опозиція, обурена різким розширенням президентських повноважень за результатами референдуму 2017 року. Тоді за “диктатуру Ердогана” проголосували здебільшого сільські райони.

Після цих виборів Туреччина переходить до президентської форми правління, що було закріплено на референдумі минулого року.

Відповідно до внесених у Конституцію змін, президент країни матиме дуже широкі повноваження – він очолюватиме уряд країни і призначатиме на посади міністрів без згоди парламенту. Також він призначатиме керівників спецслужб та армії, призначатиме віце-президентів тощо.

Згідно з новою редакцією конституції Туреччини, вибори президента і парламенту відтепер будуть проводитися раз на п’ять років в один і той самий день. Одна й та сама особа не зможе зайняти пост президента не більше двох разів. Однак якщо в ході другого терміну президентства парламент прийме рішення про проведення дострокових виборів, чинний глава держави зможе балотуватися ще на один термін.

Число депутатів у парламенті 27-го скликання збільшується з 550 до 600. Виборчий вік для участі в парламентських виборах був знижений із 25 до 18 років.

Ердоган був прем’єр-міністром протягом 11 років, перш ніж стати президентом у 2014 році.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна