У бронежилетах, під обстрілами з “промки”: військові ООС відбудовують зруйновану Авдіївку

 

Військовослужбовці Об’єднаних сил спільно із військово-цивільною адміністрацією прифронтової Авдіївки відновлюють зруйновану під час боїв житлову інфраструктуру міста на Донеччині.
Про це повідомляє прес-центр ОС.

Зі слів головного спеціаліста відділу капітального будівництва управління з розвитку міського господарства ВЦА м. Авдіївка Валерія Панасенка, загалом у місті за період активних бойових дій зазнали руйнувань 1263 будинки. З них 1152 розташовані в приватному секторі міської забудови – районі Стара Авдіївка.

Роботи з відновлення житлової інфраструктури тривають вже близько року. Відтак залишилося відновити 288 будівель, основна частина яких – у зоні постійної небезпеки: на вулицях, розташованих впритул до сумнозвісної промзони, де не припиняються вогневі провокації збоку ворога.

– Зараз основне завдання – допомогти населенню з ремонтом споруд, – говорить Валерій Панасенко. – Проблем із будівельними матеріалами не має. Все необхідне на даному етапі виділяється з резервного фонду Військово-цивільної адміністрації Донецької області. Є достатня кількість шиферу, дощок, будівельного брусу, цвяхів та руберойду. І ми займаємось відновленням поверхонь дахів, щоб встигнути до осені, холодів та дощів. До відновлення вибитого скла у помешканнях ще не приступали, хоча воно в нас є. Оскільки не має гарантій, що бойові дії не поновляться і засклення не доведеться виконувати повторно.

210 будівель, які є в зоні безпосереднього наближення до промзони, потребують ще й робіт з укладання цегли. За попередніми підрахунками, необхідно близько 150 тис. штук цегли на ці потреби, зазначає Панасенко.

Ремонтно-відновлювальні роботи виконують бійці Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України під керівництвом підполковника служби цивільного захисту Олега Пташка.

– Я та мої підлеглі залучались до виконання завдань у районі проведення бойових дій на Донбасі та Луганщині ще з 2014 року, – розповідає офіцер. – Для нас такі завдання не є новими. Брали участь у відновленні мостів, інших об’єктів інфраструктури, що зазнали руйнувань. Фактично, 40 відсотків нинішнього складу загону працювали в Авдіївці у складі попередніх ротацій. Знайомі зі специфікою робіт та мають необхідні робочі спеціальності: зварювальники, монтажники, висотники тощо. Використовуємо власну техніку та обладнання.

Працювати доводиться у шоломах та бронежилетах – із “промки” в будь-яку мить може прилетіти куля чи уламок. За час ротації мають відремонтувати 65 будинків.

Мешканець Старої Авдіївки воїн-афганець Ігор, будівлю якого допомагають відновлювати військовослужбовці ООС, розповідає, що фактично щоночі чує звуки бою з прилеглої промзони. Чоловік переймається, що в разі загострення ситуації будинок, відновлений зусиллями наших воїнів, доведеться знову ремонтувати. Втім, Ігор вдячний нашим бійцям за оперативність і небайдужість.

Читайте також:
50 відтінків сірого. Як виживають прифронтові Авдіївка й Мар’їнка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна