Україна подає до суду ООН в Гаазі 90 кг доказів проти Росії

 

У вівторок, 12 червня, Україна подасть до Міжнародного суду ООН меморандум, який містить юридичне обґрунтування української позиції щодо расової дискримінації в окупованому РФ Криму та фінансування Росією тероризму на Донбасі.
Про це повідомив у “Твіттері” міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

“Сьогодні РФ отримає від нас своєрідний “подарунок” в МС ООН. Він важить близько 90 кг, складається з 17500 сторінок тексту і міститься в 29 томах. Подаємо наш меморандум по фінансуванню тероризму і расовій дискримінації”, – написав Клімкін.

Як відомо, 12 червня в Російській Федерації відзначається державне свято – День Росії, річниця прийняття декларації про державний суверенітет РФ.

До цього дня Україна оголошувала про намір подати в Міжнародний суд ООН у Гаазі меморандум щодо расової дискримінації в Криму та фінансування РФ тероризму на Донбасі. Зокрема, Україна включить факт постачання на Донбас російського зенітно-ракетного комплексу “Бук”, з якого 2014 року був збитий малайзійський “Боїнг 777” (рейс MH17). Також в документі будуть відображені усі факти репресій проти українських та кримськотатарських активістів в окупованому Криму.

Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив проміжне рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD). Суд вказав, що Росія повинна надати кримським татарам можливість фукціонування їхніх інституцій, включаючи Меджліс. Також було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою в окупованому Криму.
Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

Читайте також:
Україна просить Суд ООН нагадати Росії про потребу відновити
діяльність Меджлісу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна