Мураєв, Симоненко, Ляшко: що брехали про безвіз українські політики

 

З нагоди першої річниці впровадження безвізового режиму між Україною та Євросоюзом була оприлюднена підбірка найбільш резонансних заяв політиків на тему безвізу, які виявились недостовірними та маніпулятивними. Її створили експерти проекту “Дослівно” Комітету виборців України, проаналізувавши слова політиків під час спілкування з телевізійними ЗМІ.

Борис Колесников,12.05.2017, телеканал “Україна”: “Безусловно, это позитив, сбылась мечта тех, кто хотел уехать. Осталось спросить у власти, когда сбудется мечта тех, кто хочет остаться”.

Неправда: безвізовий режим не дає права на постійне проживання в країнах ЄС. Для цього, як і раніше, потрібно оформити спеціальну національну візу або дозвіл на проживання.

Сергій Лабазюк, 10.11.2015, “Обозреватель”: “(Трудова) міграція, яка може відбутися з України, коли буде безвізовий режим в зону Євросоюзу, вона може бути надзвичайно великою та непередбачуваною”.

Маніпуляція: трудова міграція в Україні зростає з кожним роком і після запровадження безвізу стрибка не відбулося. Ця подія мала слабкий вплив на міграційний процес, оскільки українці не отримали права працювати у ЄС.

Петро Симоненко, 10.04.2017, Голос.ua: “Никто не собирается арифметику считать. Сколько стоит в Европу вылететь? Давайте минимум считать 100 долларов”.

Неправда: за останній рік в Україні зросла кількість лоукостів, які дозволяють українцям літати до Європи за 20-25 євро в один бік.

Олег Ляшко, 18.01.2017, телеканал 112-Україна”: “Поїздки у країни ЄС – це важливе питання, але найбільш важливе, щоб людям було за що їздити. Бо коли немає грошей, за що вони поїдуть?”.

Маніпуляція: безвіз із ЄС істотно вплинув на звички українців подорожувати. Згідно з даними соціологічного дослідження КМІС, частка українців, які протягом останніх років хоча б раз їздили до ЄС збільшилася з 9% до 11%. Також більш ніж у два рази зросла кількість тих, хто збирається найближчим часом відвідати Європу.

Сергій Льовочкін, 11.05.2017: “Первый миф о том, что безвиз – это заслуга нынешней власти. Это неправда. План действий по либерализации безвиза бы предоставлен Украине в конце 2010 года. К октябрю 2013 он был выполнен на 85%”.

Маніпуляція: план дій з візової лібералізації було представлено Україні у листопаді 2010 року. У 2013 році Єврокомісія повідомила, що Україна не виконала вимоги першого етапу Плану. ЄС був незадоволений виконанням чотирьох пунктів.

Вадим Рабінович, 16.10.2016, телеканал “NewsOne”: “Знаете ли вы о том, что они сегодня уже готовят въездную визу для безвизового режима, что вы будете приезжать туда и платить при въезде около 100 евро”.

Маніпуляція: дійсно наразі ЄС розробляє проект міграційної реформи, який стосується не тільки українців, а й усіх громадян країн поза ЄС. Він передбачає запровадження електронної анкети, вартість якої 7 євро. Кошти не будуть стягувати перед кожною поїздкою, дозвіл на в’їзд діятиме 3 роки.

Ігор Мосійчук, 17.12.2016, телеканал “Київ”: “Не дасть ніякий ЄС нам безвізовий режим, допоки не закінчиться війна”.

Неправда: попри військову агресію на Донбасі, 11 червня 2017-го, між Україною та ЄС почав діяти безвізовий режим.

Євгеній Мураєв, 10.11.2015, телеканал ICTV: “Если у людей есть деньги, чтоб туда поехать. Даже само требование “45 евро – докажите, что у вас есть”, это уже унизительно”.

Неправда: кожна європейська країна має свої фінансові вимоги. Приміром в Угорщині необхідно мати з собою мінімум 3,2 євро на день.

Читайте також:
Рік безвізу: виїжджали понад 555 тис. українців. ІНФОГРАФІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна