Екологи скаржаться на Міноборони через навчання в заповіднику

 

Міністерство оборони України тричі провело незаконні військові навчання на території Чорноморського біосферного заповідника. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповів Олексій Василюк, еколог МБО “Екологія-Право-Людина”.

За словами еколога, загальна сума збитків від стрільби – 12 мільйонів гривень.

“Це не перший випадок, коли військові навчання несанкціоновано відбуваються на землях природно-заповідного фонду. Останні стрільби відбулися як раз тоді, коли почався сезон гніздування низки видів птахів”, – заявив він.

Юрисконсульт Софія Шутяк додала, що всі дії були зафіксовані, а матеріали передані до відповідних правоохоронних органів – Держекоінспекції, поліції, Генпрокуратури. За вказаними фактами вже відкриті провадження і ведуться розслідування.

“Ми розуміємо, що держава знаходиться у надзвичайно важкій ситуації. Іде війна, держава робить усе для того, щоб зміцнювати свою обороноздатність. Ми розділяємо цю точку зору. Але треба було більш детально вивчати та зважувати, де це проводити”, – зазначив Ігор Акімов, директор Інституту зоології Національної академії наук України.

Серед заповідних територій, де Міноборони також проводило військові навчання – заповідник “Медобори”, Тарутинський степ, національний парк “Меотида”, зазначили екологи.

Чорноморський біосферний заповідник – найбільший заповідний об’єкт в Україні. Він був першим природним об’єктом, який за радянських часів отримав сертифікат ЮНЕСКО.

Читайте також:
Спалені легені Донбасу. Яких збитків завдає війна заповідним землям

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна