Роман Безсмертний іде в президенти

 

Український політик Роман Безсмертний балотуватиметься на виборах президента у 2019 році.
Про це він заявив на спеціально організованій зустрічі з журналістами, політологами, громадськими діячами під назвою “Якої ми хочемо України” в галереї “Всі свої” у Києві 29 травня, передає “Новинарня“. 

Захід було приурочено до 25-ліття приходу Безсмертного в українську політику.

Під час зустрічі було презентовано логотип виборчої кампанії кандидата – в бірюзових тонах.

Політик представивв основні тези своєї програми за напрямками: війна, безпека, соціальні питання, місцеве самоврядування тощо.

“Лагодити в нашій країні нічого. Потрібно починати державні інститути з нуля”, – заявив він, підкресливши, що наразі людина і держава в Україні існують окремо.

“Перезаснування” держави Роман Безсмертний бачить як у нових виборах, так і в якісній переробці Конституції.

“Після тих шпагатів, на які ставили Конституцію, вона зникла як процесуальний, юридичний документ”, – заявив він.

Відтак політик пропонує механізми Конституанти (обрання спеціального зібрання для напрацювання нового Основного закону), нового конституційного меморандуму, договору тощо.

Безсмерний наголосив, що виступає проти тих повноважень, які зараз має президент, і прагне їх кардинально змінити.
Водночас він виступає за формування єдиного центру виконавчої влади – або уряд, або президент, якщо буде відповідний запит суспільства.

Також Безсмертний виступив за двопалатний парламент для кращого представництва регіонів.

У програмній частині промови кандидат не торкався теми боротьби з корупцією, але, відповідаючи на запитання ЗМІ, заявив, що “знає, з якого кабінету вона починається, і в цьому кабінеті не має бути бізнесу”.

За словами політика, необхідно побороти перетворення української політики на шоу, замінивши його предметною дискусією з найважливіших питань. Він кілька разів наголосив на тезі про “перезаснування держави”.

Новинарня” попросила Романа Безсмертного прокоментувати його позицію щодо подальшої долі Криму, яку він днями висловив у матеріалі на сайті “Гордон”: “Встановлення суверенітету Криму під протекторатом України та Росії за участю третьої сторони, якою могла б стати, наприклад, Туреччина як впливовий геополітичний гравець регіону. При застосуванні такої моделі суверенітет території забезпечується неподільним статусом на основі рівності держав – учасниць угоди”.

Кандидат заявив, що ці пропозиції стосуються лише “перехідного періоду” і що “ключовими” для нього в даному питанні є кримські татари.

“І в питанні Криму, і в питанні Донбасу треба діяти, треба штурмувати”, – наголосив Безсмертний, вказавши на те, що чинна влада не пропонує конкретної стратегії повернення Криму.

При цьому Безсмертний заявив про наявність у нього об’ємних напрацювань щодо Донбасу, які він озвучував ще під час роботи в Мінській групі.
Також він підкреслив, що війна на Донбасі не лише створює проблеми, а й дає великі шанси для розвитку країни і регіону.

Говорячи про свою команду, Безсмертний сказав, що до неї зокрема увійдуть аналітик Сергій Дорофєєв та експерт Олег Проценко.

Політик прямо не відповів на запитання “Новинарні“, хто надаватиме фінансову підтримку його виборчій кампанії. Водночас він зазначив, що дану презентацію оплатив екс-нардеп від “Нашої України”, колишній голова ОДА, бізнесмен з Рівненщини Віктор Матчук.

За словами Безсмертного, його кампанія буде прозорою. Він озвучив умову до всіх потенційних спонсорів – їх буде названо публічно.

Як відомо, 52-річний Роман Безсмертний був народним депутатом України трьох скликань, постійним представником президента Леоніда Кучми у Верховній Раді, віце-прем’єр-міністром з питань адміністративно-територіальної реформи за часів президента Віктора Ющенка, лідером партії “Народний союз — Наша Україна”, послом України в Білорусі з Віктора Януковича, учасником політичної підгрупи ТКГ в Мінську при президенті Петрові Порошенку, донедавна – керівником центрального апарату Аграрної партії України.

Раніше він також очолював виборчі штаби інших кандидатів і партій, а 29 травня написав у “Фейсбуці”: “За 25 років у політиці я втомився підносити патрони тим, хто не вміє стріляти”.

Читайте також:
Безсмертний: Рецепт повернення Донбасу – сегментація тієї території Києвом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна