Безсмертний: Рецепт повернення Донбасу – сегментація тієї території Києвом

 

Для деокупації Донбасу Україна має застосувати механізм “сегментації” непідконтрольних територій через прийняття спеціального закону про територіальні громади ОРДЛО, а також із застосуванням людських контактів нижчого рівня та гарантій ОБСЄ.
Як передає “Новинарня“, про це заявив Роман Безсмертний – колишній представник України в політичній підгрупі ТКГ на переговорах у Мінську.

Своє бачення розв’язання кризи на Сході Безсмертний висловив в ефірі програми “Ваша Свобода” 13 лютого.

“Потрібно іти на систему так званих міжлюдських контактів”, – сказав Роман Безсмертний, говорячи про “невиконане домашнє завдання” стосовно неконтрольованих територій.

“Хто буде контактувати з такими особами, як Захарченко і Плотницький? Ніхто. Там 46 тисяч таких [бойовиків], як ці двоє. Але загалом населення – 2,8 мільйона.
Давайте уявимо собі: місто Горлівка виділяє зі свого середовища двох-трьох людей, які не брали участь у бойових діях і в прийнятті подібних рішень. І вони розуміють, що треба знаходити порозуміння [з українською владою]”, – висловив своє бачення колишній переговорник.

“На зібранні, чи як завгодно, з того боку виставляються люди для ведення діалогу або певного контакту з українською стороною. Починається діалог: як ми далі будемо розв’язувати цю проблему, як повернутися в правове поле?” – описує схему замирення Безсмертний.

За його словами, якщо раніше в Україні бракувало посадових осіб, які б перейнялися такою стратегією, то з весни 2016 року ситуація змінилася.

“Хто мав би вести цей діалог? З того часу, як я вийшов із цього діалогу (з переговорів у Мінську в рамках Тристоронньої контактної групи – “Н”), у нас уже з’явилися міністри і віце-прем’єри (з питань АТО й окупованих територій), які опікуються цим питанням”, – зазначив Роман Безсмертний.

“Ну чому вони цього не роблять?!” – додав він, маючи на увазі налагодження контактів з ОРДЛО українськими урядовцями поза політичним керівництвом бойовиків.

“На третьому році «війни» у нас з‘явилися засоби масової інформації, які проникають туди (в ОРДЛО). Вони (ЗМІ) почали працювати, але вони практично не працювали попередні два роки”, – визнає Безсмертний.

За його словами, запропоновану схему деокупації потрібно “підперти у правовому відношенні”.

“Для цього потрібно, якщо ви не хочете приймати рішення про воєнний стан і закон про правовий режим окупованої території, ну прийміть… закон про статут територіальних громад, які перебувають на певній території (ОРДЛО)”, – каже Роман Безсмертний.

“Що це дасть? Це дасть можливість унормувати виведення територіальних громад із тієї території (ОРДЛО) і вихід їх на контакт із Києвом”, – переконаний екс-віце-прем’єр Безсмертний.

“Повірте, і Захарченко, і Плотницький уже в печінках сидять у цього населення (ОРДЛО). Їх там сприймають як бандитів, як [сприймає їх] і більшість українського населення”, – каже політик.

“Задача тут така: ОБСЄ бере на себе безпеку цих людей (які виходять на переговори з Києвом), а Україна виходить з ними на переговори. У результаті відбувається сегментація цієї території”, – окреслює план Безсмертний.

“ОБСЄ розуміє, що потрібно забезпечити безпеку цих людей. А українська сторона – налагодження зв’язку, банкінгу etc.”, – пояснює Роман Безсмертний.

За його словами, місія ОБСЄ може бути “яка завгодно”. “Але вже давно прийнято рішення про збільшення кількості місії ОБСЄ до 1000 чоловік, а в нас залишається трохи більше 400”, – констатує він.

“Що заважає? Ну, всі ж дивляться, і бачать, що питання висить в повітрі. Воно не виконується. Україна не виконує свою домашню роботу в континентальному вимірі. Україна не пресингує на цьому полі”, – стверджує Роман Безсмертний.

“Уже два з половиною роки тому ці речі пропонувалися. Ну добре, тоді не було [профільного] міністра, віце-прем’єра. Тепер такі механізми є”, – наголошує колишній учасник Тимчасової контактної групи в Мінську.

Варто зазначити, що це інтерв’ю відбулося з нагоди другої річниці так званого “Мінська-2”, вимоги якого не виконані перш за все Росією.

Читайте також:
Порошенко посилив експертами переговорні групи в Мінську

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна