Безсмертний оголосив про відставку з мінської групи на користь Аграрної партії

 

Представник України в політичній підгрупі на переговорах у Мінську Роман Безсмертний сьогодні, 28 квітня, повідомив, що виходить із переговорного процесу. Надалі він займатиметься політичною діяльністю та підготовкою до виборів, очолюючи виконком Аграрної партії України.
Про це Безсмертний розповів в інтерв’ю “Європейській правді”

Політик розповів, що сьогодні під час планової відеоконференції з представниками ОБСЄ, РФ та сепаратистів повідомив про свою відставку з політичної підгрупи.

“Я вирішив для себе та проінформував усіх причетних – від тих, хто бере участь у технологічному забезпеченні процесу, і до президента, – що завершую цей етап у своєму житті… Я виходжу з “мінського процесу” і не буду далі брати участь у волонтерстві на цій дипломатичній ниві”, – сказав Роман Безсмертний.

Варто нагадати, що останнім часом ішлося про спроби російської сторони усунути з переговорів у Мінську Безсмертного та Ірину Геращенко, учасницю гуманітарної підгрупи, де, крім неї, представником України є Віктор Медведчук. Як стало відомо, протягом останніх тижнів ФСБ чинила перепони в’їзду Геращенко на територію Білорусі.

Роман Безсмертний нагадав, що донедавна був одним із двох представників України в політичній підгрупі (другий – Володимир Горбулін), а на останніх засіданнях до підгрупи приєдналася Ольга Айвазовська, голова “Громадянської мережі “Опора”.

“Сподіваюся, що ця робота ляже на Айвазовську. Не я ухвалюю це рішення, але вона підготовлена у питаннях виборчого процесу, а зараз знайомиться з проблематикою перехідної юстиції або амністії, з питаннями інших політичних складових, які обговорюються в Мінському процесі”, – сказав Безсмертний.

“У Мінську періодично спливають у порядку денному питання конституційних змін, закону про особливий порядок місцевого самоврядування і так далі. Але нині все сконцентроване навколо виборів, де вона (Айвазовська) є фахівцем”, – додав пан Роман.

Політик зізнався, що мав суперечності з Петром Порошенком. “У нас було кілька розмов, про які я не знаю, чи вони були приємні для президента, але для мене вони були неприємними. І виходячи з аналізу ситуації, яка склалася, і підходів до розв’язання питань по Донбасу”.

“На технічному рівні я мав всю необхідну інформацію… Але є прогалини в питаннях, пов’язаних зі стратегічною метою. А це впливає на тактику поведінки за столом переговорів”, – розповів Безсмертний про проблеми під час роботи групи.

“Я вважаю, що термін “гібридна війна”, який постійно звучить, абсолютно не відповідає реаліям. Насправді йде війна. Війна між двома державами. З цього треба було стартувати, вводити військовий стан ще на початку. А сьогодні про це можна говорити що завгодно, але вже запізно, поїзд пішов”, – наголосив Роман Безсмертний у коментарі “ЄП”.

Політик підкреслив, що зараз триває справжня російсько-українська війна і ми маємо колосальну кількість колаборантів, які перейшли на сторону ворога. І якби Київ раніше визнав саме такий статус конфлікту, то прояснилося б багато іншого. Ми би розуміли, хто такі військовополонені, хто такі колаборанти, могли б говорити про процедуру повернення у громадянство, адже колаборанти по факту вийшли з українського громадянства та перейшли на бік ворога.
Також є проблема через участь у Мінському процесі Російської Федерації як сторони конфлікту з невизначеним статусом”, – додав Безсмертний.

Читайте також:
Нуланд спростувала заяви депутатів про те, що США чекають виборів на Донбасі цього літа

Відповідаючи на запитання про можливе ухвалення в Україні закону про вибори на окупованих територіях, Роман Безсмертний сказав, що насправді вибори в ОРДЛО неможливо провести ні цього, ні наступного року.

За його словами, на Банковій роботу з підготовки законопроекту з цього приводу веде Руслан Князевич (народний депутат від БПП, колишній член ЦВК, представник президента у ВР в 2014-2015 роках).

“Але що мене вразило – це те, що з того моменту, коли Князевич почав працювати над цим документом, він перестав відповідати на мої дзвінки. Це, чесно кажучи, трохи мене збентежило, але я з цього не дуже горював, бо знаю позицію депутатів…
Тільки не сприйміть мої слова як ревнощі… Навпаки, приємно, що з’явився ще якийсь центр, який працює в цій тематиці”, – зазначив Безсмертний.

Його позиція щодо закону про вибори в ОРДЛО така: “має бути комплексний документ під назвою Статут територіальних громад окремих районів Донецької і Луганської області.
Там мають бути врегульовані питання безпеки до виборів, безпеки під час виборів, безпеки після виборів, правила виборів, порядок проведення амністії, забезпечення імунітету під час виборчого процесу, питання, пов’язані з економічним режимом на цій території, питання, пов’язані з фінансовим режимом, банківським режимом, соціальним статусом учасників цього процесу.
Тут же мають бути визначені порядок взяття під контроль державного кордону, має бути забезпечена діяльність квазі-інститутів місцевої влади, які візьмуть на себе повноваження в перехідний період.
Якщо ми спробуємо розірвати цей комплекс на частини – безпеку, вибори, амністію – буде те, що вже є. Щось зробимо, щось не ухвалимо, а в результаті весь процес буде заблокований”, – наголосив Безсмертний.

На запитання, чи “мінський процес” взагалі живий, Роман Безсмертний сказав: “Він безкінечний. Його треба зберігати, доки не буде знайдено новий формат і не буде відповіді на декілька ключових питань”.

“Хоча всі часові рамки Мінська і його зміст на сьогодні фактично втрачені з точки зору його логіки, послідовності, часу реалізації. А тому Україна повинна робити все те, що відповідає її Конституції, законам і національним інтересам”, – констатував Безсмертний.

Раніше в коментарі журналісту Новинарні Роман Безсмертний заявляв, що “мінський процес не є самодостатній. Тут явно не вистачає континентальної і глобальної площадки”.
Під таким “новим майданчиком” Безсмертний мав на увазі новий формат переговорів із посиленою роллю Америки.

Читайте також:
Безсмертний не хоче очолювати АП, яку “треба ліквідувати”

Поставити Ахметова і Бойка головами ОРДЛО запропонували європейські партнери, – Безсмертний

Довідково
До того, як Роман Безсмертний очолив виконком оновленої Аграрної партії України, він був членом Української республіканської партії, працював у керівних органах партії влади часів Кучми – Народно-демократичної (НДП), був представником президента Кучми у парламенті. Згодом був членом фракції “Реформи-Конгрес” партії “Реформи і порядок”. У часи президента Ющенка – віце-прем’єр з питань адміністративно-територіальної реформи в першому уряді Юлії Тимошенко, голова “Народний союз «Наша Україна», лідер фракції “Наша Україна” у Верховній Раді. У липні 2014 року Безсмертний разом із Юрієм Луценком створив політичну партію “Третя українська республіка”, ставши її головою.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна