54-та бригада на Світлодарці зайняла ворожу позицію і помстилася за побратима. ФОТО

 

На Світлодарській дузі бійці 25-го батальйону 54-ї механізованої бригади ЗС України перемістили вперед кілька своїх передових позицій.
Про це заявив волонтер Юрій Мисягін.

“Вони зайняли нову стратегічну висотку, “розширилися” на кількасот метрів в ширину і додатково просунулися ще на стільки ж вперед”, – йдеться в його повідомленні у “Фейсбуці”.

Зазначається, що, крім покращення тактичних позицій, батальйон взяв під повний контроль залишену бойовиками їхню передову позицію, яка фактично виявилася укріпленим підземним бункером. При її будівництві явно використовувалися екскаватори, під землею встановлений контейнер та укріплена позиція дерев’яним зрубом та бетоном, зазначив дніпровський волонтер.

“Тепер ця укріплена позиція під повним контролем ЗСУ”, – резюмує Мисягін.

Спецкор ТСН Андрій Цаплієнко уточнив, що “українці просунулись вперед і зайняли колишню позицію сепаратистів між Горлівкою та Дебальцевим“.

“Це бліндаж сепаратистів. Позиція, яку нещодавно зайняли українці. Не бліндаж навіть, а ціла підземна квартира, зроблена в промисловий спосіб екскаваторами і кранами. Я сподіваюсь, у найближчому майбутньому таких чужих позицій, які займають Збройні сили, побільшає”, – зазначив Цаплієнко.

За його словами, “повільно, але впевнено, ЗСУ просуваються навколо Горлівки, обходячи велике місто з обох боків”.

Також Юрій Мисягін розповів, що там же, на Світлодарській дузі, бойова група К-2, яка входить у 54-ту бригаду, помстилися за пораненого побратима і знищили бойову техніку сепаратистів – МТЛБ й БМП.

Фото: ФБ Юрій Мисягін

“Ця історія почалася ще 4 травня, коли під час чергового обстрілу наших позицій, один з бійців групи К-2 був поранений.

Тоді противник працював по нас із БМП. Під час одного з прильотів боєприпас вибухнув недалеко, і одному з бійців групи відірвало два пальці на лівій руці. З бійцем все нормально, він зараз в госпіталі.
Вся команда за погодженням з командиром вирішили вистежити, знайти і знищити цю позицію, з якою тоді вівся по нас вогонь.

…Після того, як підрозділ розгрібся з усіма паперовими і «насущними» справами – взялися за справу. Почали з того, що за допомогою безпілотників стали вивчати місцевість, звідки в той момент по нас працював противник – це зайняло певний час. Спостерігачі стали уважніше вивчати цей напрямок, так само підключилася розвідка.

Шукали позицію і шукали БМП, з якої тоді був проведений обстріл.

І знайшли, але на позиції виявилася не тільки БМП-1, а й МТЛБ-ЗУ.

За кутом і траєкторією, ця позиція підходила саме під ту, яку вони так довго шукали. Для підтвердження зробили кілька обльотів безпілотниками. Коли всі дані були зібрані, наступного ранку почалася операція.

Але майже відразу щось пішло не так. Зіпсувалася погода і не було можливості для точної роботи, тому було дано наказ припинити операцію, повторно зайнятися аналізом і готуватися за першої ж зручної нагоди її відновити.

Минув приблизно тиждень, і по каналах зв’язку передали, що по одній фз позицій 54-ї бригади зараз противник веде обстріл з БМП. Бійці зрозуміли, що це та сама БМП, яку вони вже намагалися знищити. Група висунулася, були підняті наші безпілотники і почалася операція.

Відразу побачили особовий склад противника, який бігав по позиції взад-вперед, тому спочатку вирішили ліквідувати їх, потім взятися за бойову машину, адже вона все одно вже нікуди не дінеться.

Два влучання лягли просто в бліндаж, потім перевели вогонь на техніку. Із трьох пострілів два лягли в трьох метрах від МТЛБ-ЗУ, а третім прямо в “ніс” їй поцілили. Вона загорілася, і вогонь був переведений на БМП, що перебувала в декількох метрах поруч на закритій позиції. Видно, сепари так самовпевнено там почувалися, що БМП навіть не була нормально “захована”. Гілками закидали трохи, і все. Її добре видно на фото.

знищені МТЛБ-ЗУ і БМП _3 знищені МТЛБ-ЗУ і БМП _2 знищені МТЛБ-ЗУ і БМП _1
<
>

Кілька пострілів лягли у двох-чотирьох метрах від неї, але в саму БМП група точно “занести” не встигла.

По рації прийшла інформація, що з сусіднього сепарского опорника виїхала ще одна БМП і почала працювати – вона була ближче до групи, тому було прийнято рішення, що раз уже “йде робота”, і все поки виходить, то і її не варто оминати увагою. Швидко пристрілялися, і з 12 пострілів два точно лягли в ціль. Влучили під правий борт і під ніс.

Група поквиталася за пораненого свого побратима, знищивши в одному бою дві бойові машини сепаратистів.

…Вся відеофіксація бою, в тому числі моменти знищення, передані в штаб для подання бійців групи до заслужених бойових нагород і виплати бойової премії за знищену техніку противника”, – розповів Андрій Мисягін.

Читайте також:
ЗСУ взяли під контроль селище Південне під Горлівкою. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна