Самозахист Стерненка: одеська поліція визнала активіста потерпілим

 

Поліція розглядає три версії причин нападу на одеського активіста, колишнього лідера обласного осередку “Правого сектору” Сергія Стерненка, який завдав смертельного поранення одному з нападників: побутовий конфлікт, громадська діяльність Стерненка, розбій.

Про це повідомив радник начальника ГУ Нацполіції в Одеській області Руслан Форостяк, пише “Думская“.

Раніше в поліції повідомили, що подію кваліваліфіковано за ч.1 ст.122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), ч.2 ст. 15, ч.1 ст. 115 (замах на вбивство) та ч.1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Триває слідство.

Особи обох нападників уже встановлено. Загиблий – 1979 року народження, раніше служив “строчку” у 25-й аеромобільній бригаді ЗСУ, працював охоронцем у Совіньйоні.

Другий чоловік, в якого легкі та середні поранення, – одесит 1988 року народження, він дає покази. З місця події він утік, але поліцейським за допомогою службового собаки вдалося затримати його біля Одеської кіностудії невдовзі після нападу на активіста.

Сам Стерненко поки що проходить у справі як потерпілий.

Форостяк також визнав, що Стерненко звертався до поліції з проханням надати йому охорону, але правоохоронці не побачили в цьому необхідності.

“Всі учасники минулого замаху встановлені, їх місце перебування відоме, виконавець затриманий, замовнику також вручили підозру, тому з точки зору закону необхідності в охороні не було”, – сказав речник одеської нацполіції.

Нагадаємо, з початку 2018 року на Стерненка нападали вже двічі: 7 лютого його побили биткою, а 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї.

Щодо інциденту 24 травня, який став для одного з нападників фатальним, то нині, за словами Руслана Форостяка, вирішується питання про відкриття ще одного провадження – за статтею про залишення в небезпеці (як випливає з нині вже видаленого стрім-відео, яке вела дівчина Стерненка з місця події, до приїзду швидкої допомоги нападник із важкими колото-різаними ранами черевної порожнини лежав на землі й стікав кров’ю).

Як писала “Новинарня“, на колишнього лідера “Правого сектору” Одещини напали пізно ввечері 24 травня, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один з яких невдовзі помер.

У самого Стерненка – різана рана лівої руки та струс головного мозку.

За даними поліції, усі троє – і нападники, і активіст – отримали поранення від одного й того самого ножа, який належав Стерненку. Як зазначають ЗМІ, нападники були беззбройними.

Один з очевидців інциденту розповів кореспонденту “Думської”, що біля будинку стояло кілька машин. Коли Стерненко підходив до під’їзду, одна з них мигнула фарами, і з-під арки одразу вискочило двоє чоловіків, які накинулися на активіста. Обороняючись, Стерненко застосував ніж.

Водночас відоме своєю позицією видання “Страна” з посиланням на власні джерела в поліції наводить дещо інакшу версію подій, за якою в Стерненка нібито ще за квартал до його будинку “стався словесний конфлікт” із двома незнайомими хлопцями (до бійки не дійшло). Після цього хлопці догнали його і “спробували знову з’ясувати стосунки”, Стерненко витягнув ніж і “вдарив ним двічі спочатку одного, потім другого”. Поранені “кинулися втікати”, але Стерненкові вдалося одного з них догнати і ще двічі вдарити ножем у живіт.
Той із нападників, якого згодом затримала поліція, за даними джерела “Страни” запевняє, що вони із загиблим товаришем раніше Стерненка не знали і “жодного ідеологічного чи політичного підґрунтя в цьому злочині немає”.

Відео ГУ Нацполіції в Одеській області (на початку – коментар начальника обласної поліції Дмитра Головіна, далі – зйомка з місця подій):

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна