Суд над нацгвардійцем Марківим почнеться в Італії 6 липня

 

Колишній боєць Нацгвардії України Віталій Марків постане перед судом Італії 6 липня цього року. Таким став підсумок попереднього засідання суду в місті Павія, що відбулося 17 травня. Про це повідомляє радіо “Свобода” із посиланням на адвоката гвардійця Раффаелле Делла Валле. Прокуратура Павії перед цим завершила розслідування справи Марківа за підозрою в убивстві італійського фоторепортера Андреа Роккеллі 4 роки тому на Донбасі.

Процес буде проходити у суді міста Ассізі.

За повідомленням місцевої преси, потерпілою стороною на процесі виступатимуть родина загиблого журналіста і Національна федерація італійської преси (FNSI). 17 травня на засіданні був присутній мер Павії Массімо Депаолі, щоб засвідчити близькість місцевої влади до родини фотографа. Боєць НГУ Віталій Марків, який майже рік перебуває під вартою у в’язниці Мілана, вирішив не з’являтися на сьогоднішнє засідання.

Читайте також:
“Вийти на Майдан, бо порятунок сержанта Марківа – тепер вже наша справа”,
– волонтерка Макарова

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував у місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувались  виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського  озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зоккрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

Генпрокуратура України звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявив також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У серпні 2017 року нардепа Андрія Антонищака – координатора батальйону Кульчицького – допитували в Італії в справі Марківа.

Читайте також:
ЗМІ дізналися, хто заклав нацгвардійця Марківа в Італії

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна