“Два засуджені на сто доларів”. Поліція відзвітувала про рік заборони георгіївської стрічки

 

За 11 місяців дії закону про заборону георгіївських стрічок в Україні, з 15 червня 2017 року, судами притягнуто до відповідальності за їх виготовлення чи публічну демонстрацію лише дві особи.
Про це йдеться у відповіді Національної поліції на інформаційний запит інтернет-видання “Новинарня“.

При цьому адмінпротоколи складалися на 13 осіб, з них троє – іноземці.

“Повідомляємо, що відповідно до наявних автоматизованих обліків Національної поліції України за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-3 КУпАП, на 13 осіб складено адміністративні протоколи”, – сказано в листі, який отримала “Новинарня“.

Зазначається, що у Львівській області адмінпротоколи складено на 3 осіб, Волинській і Дніпропетровській – по 2, Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Рівненській, Харківській та Хмельницькій – по 1.

У поліції також прозвітували, що за статтею про заборону георгіївської стрічки судами до державного бюджету стягнуто штрафів на загальну суму 255о грн.

Як повідомляла “Новинарня“, 16 травня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект про заборону виготовлення й пропаганди георгіївської стрічки в Україні. Одним із його ініціаторів роком раніше виступив нардеп від “Народного фронту” Антон Геращенко.
Президент Петро Порошенко підписав цей закон у День Росії, 12 червня.
Закон набув чинності 15 червня 2017 року.

Відповідно до закону, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення тягне за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.
Неоподатковуваний мінімум 2018 року становить 17 грн., тож штраф за “колорадську” стрічку – від 850 до 2550 грн.

За перші півтора місяці дії закону до судів було спрямовано чотири адміністративні протоколи; одній людині на Вінниччині присудили 30 діб громадських робіт.

Найбільше затриманих за георгіївську стрічку припало на 9 травня.

Читайте також:
“Нехай щастить!” З України завернули двох росіян із георгіївськими стрічками

Білоруску на Волині оштрафували за георгіївську стрічку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна