Троє екс-президентів підтримали ідею автокефалії

 

Колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор  Ющенко підтримують ідею автокефалії української православної церкви. Відповідне спільне звернення до українського народу вони озвучили під час прес-конференції 8 травня, передає “Укрінформ“.

“Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольскою матір’ю-церквою відіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовної та національної єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи, сприятиме зміцненню міжконфесійного діалогу в нашій країні”, – заявив Леонід Кравчук.

 За його словами, саме єдність українського народу є великою силою, зміцнювати яку буде автокефальна православна помісна церква, і це стане непереборною духовною перемогою у боротьбі з російською церквою в Україні.

“Тому ми підтримуємо зусилля президента України Петра Порошенка з цього надзвичайно важливого для України питання та звертаємося до всіх громадян, до всіх відповідальних політиків, громадських діячів із закликом об’єднатися навколо цієї великої мети та активно працювати”, – додав перший президент України.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви (фактично – УПЦ Київського патріархату) і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.
19 квітня, Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Читайте також:
Патріарх Філарет на 100% упевнений в томосі Константинополя про автокефалію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна