Вибори в ОТГ: 25 фактів підкупу, троє спійманих на гарячому

 

Вибори в об’єднаних територіальних громадах 29 квітня стали найбільш брудною кампанію за всю історію проведення виборів до ОТГ, починаючи із жовтня 2015 року.

Про це заявив голова ВГО “Комітет виборців України” Олексій Кошель.

За його словами, політичні партії і кандидати встановили “рекорд” як за кількістю, так і за масштабами підкупу виборців.

“До спостерігачів КВУ надійшла інформація про 25 фактів підкупу (реальна цифра могла бути значно більшою), правоохоронці відкрили кримінальні провадження у п’яти областях, у день голосування було спіймано на гарячому трьох скупників голосів. І це при тому, що вибори відбувалися лише в 40 ОТГ”, – написав Кошель  у “Фейсбуці”.

“Абсолютними рекордсменами з купівлі голосів” він назвав партії “Батьківщина”, Аграрну партію і “Наш край”. Кілька фактів підкупу – у Радикальної партії. По одному – в БПП і “Самопомочі”.

Голова КВУ вважає, що оприлюднені фото та відеоматеріали про “сітки”, схеми і конкретні факти купівлі голосів дають підстави прогнозувати не менше десяти результативних кримінальних справ.

“Втім, за підсумками парламентських виборів-2014 і місцевих-2015 в Україні не було жодного прецеденту, коли б купівля голосів призвела до реального тюремного строку. Саме безкарність дозволила політикам перетворити вибори на супермаркет із продажу голосів”, – зазначив голова КВУ.

Серед порушень Олексій Кошель відзначив також відкриття дільниць із запізненням, перешкоджання роботі спостерігачів, порушення таємниці голосування, “конфліктні ситуації і навіть абсурдні рішення”.

“На виборах 29 квітня ми побачили спроби організувати системний підкуп, які можуть повторитися у всеукраїнському масштабі під час парламентських виборів-2019”, – застеріг голова Комітету виборців.

На думку голови КВУ, головним запобіжником виборчим злочинам мала б стати повноцінна виборча реформа із ліквідацією мажоритарної складової та повною забороною політичної реклами.

“Саме тому прийняття виборчої реформи в найближчі шість місяців (за рік до парламентських виборів) має стати ключовою вимогою до ВР”, – вважає він.

Читайте також:
Рада прийняла в першому читанні законопроект про вибори з відкритими списками

Як повідомляла “Новинарня“, в неділю, 29 квітня, перші вибори пройшли у 40 об’єднаних територіальних громадах – 4 міських, 14 селищних, 22 сільських.
При свою абсолютну перемогу на них оголосив Блок Порошенка.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна