В Одесі відзначили 100-річчя підняття українських прапорів на Чорноморському флоті. ФОТО

 

У неділю, 29 квітня, у Військово-Морських силах ЗС України відбулися урочистості з нагоди 100-річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту та в Севастопольській фортеці.

У Одесі святкування почалося із внесення історичного військово-морського прапора міністра морських справ 1918 року, який тоді розробляв і зберігав старший лейтенант ВМФ Української Народної Республіки Святослав Шрамченко.
1958 році він передав стяг як історичну реліквію до Українського національного музею в місто Чикаго (США), а тепер музей передав реліквію в Україну.

На фрегаті “Гетьман Сагайдачний” урочисто піднято Державний Прапор України, військово-морський прапор ЗСУ та історичні сигнали, інформує прес-служба Міноборони.

Замайоріли прапори і в небі, коли два гелікоптери пролетіли з ними над флагманом українських  ВМС.

“Нічого не може вбити генетичну волю українців до незалежності, і події 29 квітня 1918 року гарний тому приклад”, – зазначив командувач Військово-Морських сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко.

“Зараз настала наша з вами черга захищати Україну від агресії і повернення окупованих територій мають формуватися на усвідомленні історичної правди. Ми й наші діти повинні знати свою історію, імена героїв і зрадників, здобутки, втрати, перемоги і поразки”, – додав він.

Гості оглянули виставку з нагоди свята, підготовлену колективом Українського інституту національної пам’яті, та прослухали пісню “Слава Чорноморцям”, що виконувалася українськими моряками-чорноморцями у 1917-1919 роках. Слова і ноти пісні були надруковані у 1938 році з нагоди 20-річчя підняття Українських прапорів на Чорноморському флоті в брошурі “Просвіта”.

На борту фрегата “Гетьман Сагайдачний” відбулося погашення ювілейної поштової марки, яку Укрпошта випустила з нагоди свята.

Кращих військовослужбовців було нагороджено відзнаками міністра оборони України, начальника Генерального штабу – Головнокомандувача ЗС України та командувача ВМС ЗСУ.

Один із нагороджених – Олександр Регула, який навесні 2014 року як курсант Севастопольської академії ВМСУ разом із товаришами співав гімн України у той час, коли російські військові спускали з флагштока український прапор і піднімали свій. Тепер Регула командує новим бронекатером “Кременчук” ВМС ЗСУ.

Крім того, військовим морякам і почесним гостям було вручено цінні подарунки.

Урочисте підняття прапора Військово-морських сил України відбулося також на майдані Незалежності в Києві.
Захід організували громадська організація “Генерація волі” і екс-командувач Військово-морських сил України Сергій Гайдук, якого 2016 року було звільнено під тиском громадських активістів.

Ще одне урочисте підняття прапора ВМС України відбулося на площі Лесі Українки в Києві.

Виступаючи перед присутніми, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі наголосив: “Вірю, що скоро український державний і військово-морський прапори майорітимуть над Севастополем і Кримом, Луганськом і Донецьком!”

Фото: прес-служба МОУ і RFE/RL

Читайте також:
Сторіччя Гетьманату: держава самоусунулася, ювілей відзначає громадський комітет

Україна відзначає 100-річчя здобуття Криму. ПРОГРАМА, ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна